Fric še ni dokončno odšel

“Nikakor nimam časa govoriti z vami. Pripravljamo otvoritev nove restavracije v Trstu,” nam je včeraj na kratko sporočil Andrej Fric in tako napovedal svoj dokončni odhod iz Štanjela. Čeprav bi moral restavracijo po pogodbi zapustiti včeraj, pa občino in najemnika čakajo še pogajanja glede odkupa opreme.

Prestižna grajska restavracija  v Štanjelu  je od včeraj brez najemnika.           Foto: Lea Kalc Furlanič
Prestižna grajska restavracija v Štanjelu je od včeraj brez najemnika.  Foto: Lea Kalc Furlanič

ŠTANJEL > Vrata restavracije so bila včeraj zaklenjena. O prisotnosti najemnika Andreja Frica še vedno priča napis z njegovim imenom, na sicer praznem grajskem dvorišču je iz zvočnikov donela glasba.

Občina se zanima za opremo

“Imamo vso pravico, da bi ga izselili, vendar bomo imeli danes sestanek, na katerem bo cenilec ocenil vrednost opreme,” je Marko Bandelli, župan Občine Komen, včeraj odgovoril na vprašanje, zakaj je kljub roku za izselitev najemnik Andrej Fric še vedno v štanjelski restavraciji. Občina si prizadeva za odkup opreme, vanjo sodi kuhinja, pohištvo in ostali pripomočki, saj bi to, tako pravi župan, olajšalo iskanje novega najemnika.

Do sedaj so se sicer pogovarjali s petimi morebitnimi ponudniki. “Za štiri smo presodili, da so nezanesljivi, eden pa je boljšo ponudbo dobil v Avstriji. So pa vsi povedali, da bi bili pogovori drugačni, če bi bila v najem vključena tudi oprema,” je še povedal Bandelli. Denar za odkup opreme bo poskušal zagotoviti z rebalansom proračuna na majskem občinskem svetu. Možnosti, da bi Andrej Fric ostal v štanjelski restavraciji, ni, je še poudaril župan.

Če se bo Fric strinjal s cenilčevo oceno, bo lahko Štanjel brez obveznosti zapustil. Ko ga v štanjelski restavraciji nismo dobili, smo ga poskušali priklicati. Odločno je zatrdil, da na vprašanja ne bo odgovarjal, nato pa je vseeno napisal sporočilo: “Nikakor nimam časa. Pripravljamo otvoritev nove restavracije v Trstu.”

Bo zgodba končno zaključena?

Andrej Fric je najemnik grajskega kompleksa vse od marca lani. Uradni razlog za prekinitev pogodbe že po štirih mesecih je bilo neplačevanje najemnin, vendar se je v ozadju skrivalo tudi veliko pritožb gostov in organizatorjev dogodkov v Štanjelu.

Zadeva je svoj prvi epilog dočakala na okrožnem sodišču v Kopru, ki je določilo, da mora Fric zapustiti grajski kompleks in poplačati stroške, ki so nastali zaradi neplačevanja najemnin in obratovalnih stroškov.

Nov župan, Marko Bandelli, je skupaj s svetom nepreklicno odločil, da se enoletna poskusna doba Fricu ne podaljša in da je rok za izselitev 17. marec. Kasneje je občina rok podaljšala za 45 dni in se na tak način izognila možnosti, da najemnik uporabi pravne postopke, ki bi lahko izselitev zavlekli v leta dolg postopek.

LEA KALC FURLANIČ, PETRA MEZINEC


Najbolj brano