Fric mora zapustiti Štanjel

Potem ko se je odločilo sodišče, so v sredo zvečer svoje povedali tudi svetniki: Občina Komen bo novega najemnika za grad Štanjel iskala že pred iztekom pogodbe marca prihodnje leto, so bili enotni.

Še do marca Andrej Fric lahko ostane najemnik grajske restavracije v Štanjelu, potem jo bo moral zapustiti. Foto: Petra Mezinec
Še do marca Andrej Fric lahko ostane najemnik grajske restavracije v Štanjelu, potem jo bo moral zapustiti. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Odločitev komenskih svetnikov je bila soglasna: “Po enem letu, ko najemniku Andreju Fricu preteče enoletna poskusna doba, občina ne sme skleniti nove pogodbe za najem restavracije.”

17. marca bo Štanjel prost

Najbrž bi bil izid enak tudi, če svetniki na dan seje ne bi dobili obsežne dokumentacije s pripombami in pritožbami na račun graščaka.

“Na sestanku z najemnikom smo se dogovorili, da bo o njegovi prihodnosti v kompleksu odločal občinski svet. Če se svet odloči, da ni primeren najemnik, bo moral 17. marca zapustiti Štanjel,” je pojasnil župan občine Komen Marko Bandelli. Eden od dosežkov pogajanj je po njegovem to, da je občina pridobila nazaj v uporabo vse prostore z izjemo restavracije.

Za nastalo situacijo s prstom kaže na bivšo občinsko upravo in na bivšega župana Danijela Božiča: “Rezultat je bil pričakovan, saj je bil najemnik že prej insolventen.”

Za nastalo situacijo je župan Bandelli s prstom pokazal tudi na bivšo občinsko upravo in župana Danijela Božiča: “Rezultat je bil pričakovan, saj je bil najemnik že prej insolventen.” Božič, ki je zdaj svetnik ZZP, na očitke odgovarja: “Komisija je veliko časa delala, da bi izbrala primernega najemnika. Na javnem razpisu z dokumentacijo ni bilo nič narobe.” O najemniku pred Fricem je poudaril, da je grad zapustil prostovoljno, glede odkupa opreme pa dodal, da ni šlo za malenkost, temveč za 70.000 evrov.

Iskanje novega najemnika

Z odzivom in odločitvijo svetnikov je bil Bandelli zadovoljen, saj je sam, kot je večkrat povedal, podobnega mnenja. “Danes glasujemo proti podpisu nove pogodbe. Z današnjim dnevom bomo dosegli, da bo zapustil prostore 17. marca,” je pojasnil Bandelli. Nič drugače ni zapisano v pogodbi, sklenjeni pred devetimi meseci. Napovedal je še, da bo z iskanjem najemnika pričel že prej. Velika večina občinskih svetnikov je poudarila veliko škodo, ki jo je povzročila prisotnost aktualnega najemnika, vendar nekateri od njih svarijo pred ponovnim razpisom. “Verjetno bomo prišli zopet do iste situacije, saj bo manjkala oprema. Ne bom sodil, zakaj so prejšnjega najemnika vrgli ven, vendar pa menim, da bi morali odkupiti opremo,” je dejal Jožef Strnad (SDS). Boris Budal (SDS) pa je poudaril, da bi bilo dobro najemnika najti že pred marcem: “Bojim se, da bo v nasprotnem primeru preveč časa izgubljenega.”

Valter Ščuka (SLS) je opozoril na vse manjše število porok v Štanjelu: “Ne bo enostavno priti na številke, ki smo jih že dosegali.”

Fric dolguje že 10.000 evrov

Na začetku decembra je dolg najemnika Kulinarika, umetnost, kultura Gastro&art, Andrej Fric s.p. do Občine Komen znašal dobrih 10.000 evrov, v kar so vključeni zapadle najemnine, obratovalni stroški za obdobje od prevzema kompleksa do oktobra in uporabnina prostorov. Dolg je še nekoliko višji, saj mu je potrebno prišteti še obratovalne stroške za november in december, ki znašajo okrog 500 evrov mesečno. Pojavlja se vprašanje, ali se lahko občina od tega denarja preprosto poslovi. Župan je optimističen: “Najprej bomo šli v izvršbo dolga. Najbrž bo sledila druga faza, in sicer rubež premičnin. Oprema bo tako gotovo ostala.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano