Fotografski zapisi nekdanjega življenja

Pivški fotograf Aleksander Kušlan se s svojo prvo samostojno razstavo predstavlja v Celju, prihodnji mesec prihaja razstava v Ilirsko Bistrico in maja še v Postojno.

Pivški fotograf Aleksander Kušlan se bo s fotografijami stavbne dediščine končno predstavil tudi domači javnosti.
 Foto: Osebni Arhiv
Pivški fotograf Aleksander Kušlan se bo s fotografijami stavbne dediščine končno predstavil tudi domači javnosti.  Foto: Osebni Arhiv

PIVKA > Fotograf Aleksander Kušlan te dni razstavlja v sklopu festivala Dnevi komedije v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Prihodnji teden se potujoča razstava seli v njegove domače kraje, najprej v Cerknico, prihodnji mesec v Ilirsko Bistrici, maja pa še v Postojno.

Kušlan, poznan kot dolgoletni multimedijski ustvarjalec, glasbenik, tehnični konstruktor, jadralec in letalec, se je poklicno zapisal predvsem ustvarjanju avdio-vizualnih vsebin, a v zadnjih letih mu še večji izziv predstavlja fotografija.

V veliki želji, da bi v fotografski izpovedi obudil etnološko dediščino domače dežele, je postal v tej vlogi svojevrsten kronist,” je o avtorju zapisala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Polona Škodič.

Pot ga je vodila od Primorske prek Krasa na Notranjsko, kjer je odkrival različne kraje in ljudi, ki ohranjajo v svojih bivanjskih okoljih stoletno tradicijo, obrt in izročilo. “Stavbna dediščina starih vasi in nasploh podeželja živi v zanimivi pripovedi, ki je hkrati najbolj neposredna avtorjeva naklonjenost do življenjskih vrednot nekdanje kulture bivanja in načina preživetja,” pravi kritičarka.

Tako je nastala vrsta impresivnih fotografij, izbor okoli tridesetih pa zaokrožuje potujočo razstavo, ki jo je Kušlan pomenljivo naslovil Čas, ki ga več ni.

VRŽ


Najbolj brano