Folkloristi na partizanskem mitingu

Kulturno društvo Borjač iz Sežane je na letošnjem letnem nastopu predstavilo ljudsko umetnost in kulturo v času druge svetovne vojne in tik po njej, ko so se tudi po kraških in vrhovskih skednjih vrstili partizanski mitingi. Prav njim so posvetili sobotni nastop, ki so ga naslovili Sanjala si o vrtnicah rdečih.

Člani KD Borjač Sežana so z letošnjim letnim nastopom oživili kulturo  povojnih mitingov.
Člani KD Borjač Sežana so z letošnjim letnim nastopom oživili kulturo povojnih mitingov. 

ŠTORJE > Kulturno društvo Borjač, ki ohranja ljudske plese, petje in besedo, je sobotni nastop v zadružnem domu v Štorjah začelo s Špas polka maršem, pozdravom “Smrt fašizmu, svoboda narodu”, nagovorom “komisarja” in pesmijo Hej brigade.

Sledile so partizanske ljubezenske pesmi Samo en cvet, en češnjev cvet, Domov bom šel in naslovne Sanjala si o vrtnicah rdečih v interpretaciji Emmanuela Martinija, vmes pa so pevci KD Borjač zapeli še znamenite V temnem gozdu ob tabornem ognju, Na oknu glej obrazek bled in druge, Otroška folklorna skupina Mularija z borjača pod vodstvom Mojce Gerželj Štemberger pa je uprizorila sprejem za pionirje. Predstavo so zaokrožila avtentična oblačila in scena. Zlasti nekoliko starejšim so se ob spominih na te čase utrnile tudi solze

“S tem mitingom smo želeli predstaviti kulturno dogajanje v času vojne. Da smo to uresničil, sem najprej raziskovala na terenu, med informatorji, starejšimi občani, največ z Vrhov, ki so preživeli vojno in so bili prisotni na mitingih,” je povedala predsednica KD Borjač Margit Grošelj Miklavec.

Pri izvedbi sta sodelovala umetniški vodja KD Borjač Tomaž Gantar, ki je poskrbel za strokovno usmerjanje in plesne postavitve, in Silvana Dobrilla, ki je pevce naučila udarnega petja partizanskih pesmi.MUZ


Najbolj brano