Fluidmaster ob višjih prihodkih lani še z izgubo

Postojnsko podjetje Fluidmaster, ki se ukvarja s proizvodnjo sanitarne opreme, je lani ustvarilo 21,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 10,6 odstotka več kot leta 2014. Pod črto so lani še beležili izgubo, letos pa že pričakujejo pozitiven rezultat. Na poslovanje so lani negativno vplivale predvsem razmere v gradbeništvu.

Uroš Likar, direktor postojnskega Fluidmastra Foto: Veronika Rupnik Ženko
Uroš Likar, direktor postojnskega Fluidmastra Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je lani dosegel 1,314 milijona evrov, v primerjavi z letom prej pa so ga izboljšali za 1,9 milijona evrov. Pod črto so lani še vedno poslovali z minimalno izgubo, a jim jo je v primerjavi z letom 2014, ko je dosegla 1,79 milijona evrov, uspelo znižati za 1,4 milijona evrov. Letos se že nadejajo pozitivnega rezultata.

Na poslovanje v lanskem letu je pozitivno vplivalo več dejavnikov. Obrestovati so se jim začela vlaganja v trženje, ciljno širjenje prodajne mreže in sistematično delo s kupci v preteklih letih, kar se odraža v rasti prodaje. Hkrati jim je uspelo z intenzivnim delom na dobaviteljih in optimizacijo proizvodnih procesov bistveno znižati stroške, so pojasnili.

Po drugi strani so na poslovanje negativno vplivale predvsem razmere v gradbeništvu, saj je večina trgov tudi lani stagnirala.

V letošnjem letu načrtujejo šestodstotno rast prihodkov. Za zdaj jim gre dobro, saj so v prvem četrtletju presegli načrte. Vstopov na nove trge letos ne načrtujejo, saj so z njimi povezane razmeroma visoke začetne investicije. Denar bodo tako raje namenili rasti na ključnih obstoječih trgih, so povedali.

Fluidmaster, ki trenutno zaposluje 200 ljudi, z izvozom ustvari več kot 90 odstotkov celotne prodaje. Prisotni so v več kot 30 državah v Evropi in na Bližnjem vzhodu, med najpomembnejše trge pa sodijo Nemčija, Italija, države Bližnjega vzhoda in države na Balkanu.

Podjetje se je včasih imenovalo Kolektor Liv in je bilo v lasti idrijskega koncerna Kolektor, nato pa ga je v začetku leta 2014 prevzel ameriški Fluidmaster. Američani so takrat ocenili, da je lokacija v Postojni zelo zanimiva kot osnova za širitev njihovih aktivnosti v Evropi.

STA


Najbolj brano