Fluidmaster: del proizvodnje odhaja iz Postojne v Turčijo

V postojnskem Fluidmastru, ki je od leta 2014 v lasti ameriške korporacije, so zaradi lanske rasti prodaje število zaposlenih povečali za 40, tako da jih je več kot 190. Še dodatno rast in delovna mesta bi jim lahko prinesel nov program, ki ga je lastnik delno že preselil s Kitajske v Postojno, a si nato, še preden je delo sploh dobro steklo, premislil in ga zdaj zaradi nižjih stroškov seli v Turčijo. V Postojni je odločitev pustila nekaj grenkega priokusa, a naj - razen tega da od 20 do 30 najetim delavcem ne bodo podaljšali pogodb - bistvenega vpliva na redno zaposlene in prihodnost podjetja ne bi imela, zagotavlja vodstvo.

Uroš Likar: “Selitve dela proizvodnje iz Postojne v 
Turčijo ne vidimo kot katastrofo. Stvari se v poslu 
zelo hitro spreminjajo.”   Foto: Veronika Rupnik Ženko
Uroš Likar: “Selitve dela proizvodnje iz Postojne v Turčijo ne vidimo kot katastrofo. Stvari se v poslu zelo hitro spreminjajo.”  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > V postojnskem Fluidmastru, katerega osnovna dejavnost je proizvodnja nadometnih in podometnih kopalniških splakovalnikov, so se s prihodom novega, strateškega lastnika - ameriške korporacije Fluidmaster, ki je nekdanje podjetje Kolektor Liv kupila od koncerna Kolektor - nadejali ne le sinergij, temveč tudi dodatnega programa in s tem povezanih novih delovnih mest.

Lastnik preračunal stroške

Lastnik je lani stroje za proizvodnjo ventilov za splakovalnike s Kitajske tudi že preselil v Postojno, da bi proizvodnjo približal svojim kupcem v Evropi, a je nato tik pred zdajci spremenil načrte.

Direktor Fluidmastra Uroš Likar nam je pojasnil, da je na to vplival nakup podjetja v Turčiji, za katerega lastnik pred tem ni natančno vedel, da se bo pozitivno zaključil. Lastniki so namreč preračunali, da je, ne glede na stroške, ki so že nastali s selitvijo v Postojno, ventile ugodnejše proizvajati v Turčiji. Gledajo namreč z vidika stroškov dela, ki v Turčiji predstavljajo komaj tretjino stroškov v Sloveniji. Poleg tega v tem primeru niti stroški logistike niso bistveno višji. In ker gre zgolj za komponente, posebne vloge ne igra niti evropsko poreklo. “Za celotno skupino je z vidika maksimiziranja dobička, na kar pač vsak lastnik gleda, zato ugodnejše in bolj smiselno, da proizvodnjo ventilov prenese v Turčijo in ne v Postojno,” pravi Likar.

Odločitev lastnika zanj ni bila presenečenje, saj je bil z možnostjo nakupa podjetja v Turčiji seznanjen že pred časom. Je pa priznal, da je vendarle v podjetju pustila nekaj grenkega priokusa in razočaranja. “Vsekakor pa tega ne vidimo kot katastrofo. Stvari se v poslu zelo hitro spreminjajo. Tudi zaposlenim sem povedal, da je vizija Fluidmastra v Evropi postati drugi ali tretji igralec - za vodilnim in tudi večjim Geberitom - na vseh ključnih evropskih tržiščih skozi organsko rast in dodatne prevzeme podjetij v Evropi, ki jih načrtuje korporacija. To pa je lahko pozitivno tudi za postojnsko lokacijo, kjer bi lahko na ta račun pridobili še kakšen dodaten program,” poudarja direktor.

Program izgubili, še preden so ga dobro dobili

Tolažilna okoliščina je tudi v tem, da se proizvodnja ventilov dejansko še ni niti dobro začela in tako vpliva na lansko poslovanje ni imela, pa tudi sicer glede na to, da gre za delovno zelo intenzivno proizvodnjo, pričakovani donosi ne bi bili tako visoki.

Na vprašanje, kako bo selitev vplivala na zaposlene, Likar pravi, da bodo prilagodili število najetih delavcev, ki so jih najeli prav za delo na tem programu. “Računamo, da bo treba postopno zmanjšati število najetih delavcev za od 20 do 30, nekaj že konec januarja, ostalo pa do sredine leta. Kolikšna bo končna številka, bo odvisno tudi od začetka sezone na splakovalnikih in od možnosti premeščanja na ta program.”

V sindikatu so nam povedali, da se trenutno z vodstvom Fluidmastra pogajajo tudi glede nove podjetniške kolektivne pogodbe, saj je obstoječa še iz leta 1992. “Obe strani sva ugotovili, da je zastarela in da jo je treba obnoviti,” nam je za zdaj še skopo dejal Sašo Ristič, sekretar regijske organizacije Skei, kjer si bodo prizadevali, da se standard delavcev ne bo znižal. Te bojazni je zavrnil tudi Uroš Likar. “Z vidika posameznika bodo nekatere stvari slabše, nekatere boljše. Pogodba bo bolj usmerjena v stimuliranje produktivnosti in rezultatov. To je del filozofije lastnika, da se nagrajuje tudi po učinku.”

Prodajo povečali za 13 odstotkov

Sicer pa so lani v Fluidmastru zlasti na račun rasti na tradicionalnem programu splakovalnikov, pa tudi prevzema dela zaposlenih iz sosednjega podjetja Kolektor ATP, ki je del proizvodnje preselil v Srbijo, število zaposlenih povečali za 40, na 192.

To so po direktorjevih besedah omogočili odlični rezultati. Prihodke iz prodaje so povečali za 13 odstotkov na 21,8 milijona evrov, poslovno leto pa zaključili blizu pozitivne ničle, kar je po Likarjevih besedah “ogromen napredek v primerjavi z letom 2014 in še zlasti predhodnimi leti”, ko je še pod okriljem Kolektorja podjetje zaostalo. Likar je poudaril, da veliko vlagajo v ključne trge, ki so za blagovno znamko schwab Nemčija, Italija in države Bližnjega vzhoda, kjer tudi dosegajo največjo rast, za blagovno znamko liv pa trgi Balkana in Poljska.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano