Film o bogu ognja

Kresnik je znan kot sin ognjenega boga, ki je podedoval svetlobo, toploto in ogenj. O njem govori tudi Sterletov film.

S snemanja filma Kresnik. Foto: Bogdan Macarol
S snemanja filma Kresnik. Foto: Bogdan Macarol

LOKEV > Štiri večere pred kresno nočjo bo RTV Slovenija v Lokvi predpremierno predstavila film Kresnik. Precej filma je namreč nastalo v Lokvi, kjer je Boris Čok leta 2012 zapisal pripovedi domačinov o starih izročilih, tudi čaščenju boga Kresnika, v knjigi V soju mesečine - Ustno izročilo Lokve, Prelož in bližnje okolice.

Pokojni scenarist in režiser Jadran Sterle, ki je s Čokom posnel kar nekaj igrano-dokumentarnih filmov, se je z njim lotil tudi Kresnika. “To je njegovo zadnje filmsko delo, ki je bilo posneto po mojem predlogu in zapisih, skupaj s še ostalimi pripovedovalci in akterji v filmu pred njegovim slovesom,” se dela s Sterletom in nenadomestljive izgube, ki je nastala z njegovih odhodom, spominja Čok pred sobotno predpremiero.

Film bodo predvajali v soboto ob 20. uri v Kulturnem domu v Lokvi, kjer bo zbrane pozdravil tudi predsednik Krajevne skupnosti Lokev Dušan Ban. O nastajanju filma in spremljevalni glasbi bosta spregovorila predstavnik Televizije Slovenija in Boris Magdalenc, ki bo tudi zaigral na hang.

V spremljevalnem programu bodo nekaj ljudskega izročila predstavili člani kulturnega društva Kraški šopek, Batistovi in Kresnice. Predstavitve se bodo udeležili nekateri igralci, seveda tudi domačini, s katerimi se obeta zanimiv večerni klepet. MUZ


Najbolj brano