Fabiani dobil doprsni kip v rojstnem Kobdilju

V letošnjem letu v Sloveniji, Avstriji in Italiji obeležujemo 150-letnico rojstva arhitekta, urbanista in humanista Maksa Fabianija. V tem, njegovem letu so zato pripravili številne prireditve, med katere so uvrstili tudi današnje odkritje doprsnega kipa na njegovi rojstni domačiji v Kobdilju v občini Komen.

Maks Fabiani Foto: Splet
Maks Fabiani Foto: Splet

ŠTANJEL > Danes odkriti doprsni kip Maksa Fabianija je edini v Sloveniji. Doslej so se mu s postavitvijo kipa zahvalili le na Dunaju.

Na prireditvi sta zbranim spregovorila komenski župan Marko Bandelli, ki se je lastnikoma Fabianijevega posestva zahvalil za doslej opravljeno delo, predsednik iniciativnega odbora Fabianijevega leta Janez Koželj pa je orisal pomen arhitektovega dela.

Doprsni kip na Fabianijevi domačiji v Kobdilju je ustvaril slovenski kipar Janez Pirnat v belem braškem kamnu. Za njegovo postavitev je poskrbel Zavod Fabiani, ki je bil ustanovljen za namen revitalizacije in oživitve Fabianijeve domačije v Kobdilju, ki je zaščitena kot kulturni spomenik.

Posestvo Fabianijevih je dolga desetletja propadalo, pred petimi leti pa ga je odkupila družina Malgaj in ga začela prenavljati. To je 600 let staro vinogradniško posestvo, znano po vinu pikolit, in sestavljeno iz enajstih stavb ter okoliških kmetijskih površin. Na dvorišču še dandanes kraljuje več sto let stara murva, ki je edina te vrste v Sloveniji in zaščitena naravna vrednota.

Posestvo želijo Malgajevi postopoma obnoviti in oživiti ter ga ponovno vključiti v življenje kraja. Postalo naj bi tudi turistična točka s prenočišči in prostor za organizacijo različnih dogodkov. Odprto bo za turistične oglede ter vključeno v Fabianijevo pot od Kobdilja do Štanjela. Trenutno je zaradi prenove še zaprto za javnost.

Vrtovi bodo za javnost predvidoma na ogled od maja do oktobra vsak drug teden v mesecu ter za najavljene skupine. Danes odkrit doprsni kip, ki ga je Zavod Fabiani postavil ob pomoči različnih sponzorjev, pa si bodo obiskovalci lahko ogledali kadarkoli.

V počastitev 150-letnice rojstva arhitekta in urbanista Maksa Fabianija je bilo letos razglašeno Fabianijevo leto, v katerem sodeluje prek 15 različnih ustanov, občin, društev in posameznikov. V okviru Fabianijevega leta se odvijajo številne prireditve, postavljenih je bilo več razstav, pripravili so tudi več strokovnih simpozijev in predavanj.

STA


Najbolj brano