Pomoč kmetom, ki bodo razvijali kmetijstvo

Kmetje iz hrpeljsko-kozinske občine bodo za ukrepe, s katerimi bodo pripomogli k ohranjanju kmetijstva in gozdarstva, lahko zaprosili za denar tudi občino. Ta ima za pomoč pri spodbujanju kmetijstva rezerviranih približno 35.000 evrov.

Občani hrpeljsko-kozinske občine lahko dobijo denarno 
pomoč tudi za  ureditev pašnikov za drobnico, govedo ali 
druge živali.  Foto: Marica Uršič Zupan
Občani hrpeljsko-kozinske občine lahko dobijo denarno pomoč tudi za ureditev pašnikov za drobnico, govedo ali druge živali.  Foto: Marica Uršič Zupan

HRPELJE, KOZINA > Pravkar sprejet pravilnik o ukrepih za razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja za prihodnjih pet let, ki so ga hrpeljsko-kozinski svetniki potrdili pred nekaj dnevi, pomeni osnovno pravno podlago za dodeljevanje javnega denarja na lokalni ravni.

Hrpeljsko-kozinska občina je za ta namen letos v proračunu rezervirala več denarja kot lani, in sicer 25.000 evrov. Kot je pojasnil Robert Kastelic iz občinske uprave, pa je za kmetijstvo in gozdarstvo v proračunu še nekaj drugih postavk, med njimi za izobraževanje v gozdarstvu ali sanacijo gozdnih cest, kar potem nanese približno 35.000 evrov, ki jih bodo lahko razdelili kmetom.

Deset ukrepov

Pravilnik, v pripravo katerega so bili z namenom enovitega pristopa k razvoju podeželja in kmetijstva vključeni tudi predstavniki štirih kraško-brkinskih občin, zajema ukrepe, za katere bodo kmetovalci lahko zaprosili za denar.

“Pravilnik zajema deset ukrepov, kar je zelo veliko,” je pojasnil Kastelic in dodal, da se bodo sredstva delila glede na ukrepe državnih pomoči po skupinskih izjemah v kmetijstvu in glede na de minimis pomoči. Slednje pomenijo, da se državne in vse ostale pomoči seštevajo in prosilec v treh proračunskih letih ne sme prejeti več kot 200.000 evrov.

Sicer pa je znesek pomoči omejen na 7500 evrov na leto na eno kmetijsko gospodarstvo. ”Ukrepi morajo imeti spodbujevalni učinek. Denar pa bo dodeljen za prihodnje ukrepe in ga ni mogoče dobiti za nazaj,” je še pojasnil Kastelic.

Od posodabljanja do trženja

Kmetje bodo tako lahko zaprosili za denar, če se bodo lotili posodabljanja svojega kmetijskega gospodarstva - denimo gradnje, obnove, nakupa kmetijske mehanizacije, pa tudi za ureditev svojih kmetijskih zemljišč, pašnikov ... Ker je veliko kmetijskih zemljišč razdrobljenih med več lastnikov, bo denar namenjen tudi zaokrožitvi (komasaciji) kmetijskih in gozdnih zemljišč.

Med ukrepi je predvidena tudi pomoč za dejavnosti prenosa znanja in informiranja, pa tudi pomoč za spodbujevalne ukrepe za kmetijske proizvode, denimo za stroške organiziranja sejmov, udeležbe na njih, za izdaje publikacij, ... Poleg tega bodo kmetje lahko zaprosili še za pomoč za plačilo zavarovalnih premij.

Denar bo namenjen še pomoči s področja predelave kmetijskih proizvodov, na primer novi opremi za predelavo (denimo mleka v sir in mlečne izdelke in podobno), pa tudi za naložbe za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetijah in trženje kmetijskih proizvodov, prav tako za izobraževanje o teh temah. Kastelic je omenil tudi ukrep pokrivanja operativnih stroškov transporta iz odročnih krajev, kar pomeni, da bodo do denarja upravičeni tudi živinorejci za prevoz mleka na odkupna mesta.

Kot pomemben pa je Kastelic izpostavil tudi ukrep za nove naložbe za delo v gozdu. Sem sodi med drugim nakup stojne opreme za kakovostno delo v gozdu.

Tudi ostali razpisi

Ker je pravilnik dolg in ukrepov veliko, je Kastelic tudi v prihodnje kmetovalce povabil k sodelovanju. Ivana Štrkalj iz koprske občine pa opozarja, da kmetje za denar za enake ukrepe, kot jih bodo uveljavljali na občini, zaprosijo tudi prek drugih razpisov.

Da kmetje razpisov ne bi iskali po različnih naslovih, si lahko pomagajo tudi s spletno stranjo Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov (ORA), kjer je zbranih večina teh razpisov. Tam je mogoče med drugim najti tudi javni razpis za dodeljevanje posojil za primarno kmetijsko pridelavo.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano