Eni na trg, drugi pod šotor

Največje silvestrovanje na prostem, ki vsako leto pritegne množico ljudi, bo v Postojni. V Ilirski Bistrici bodo zaradi mraza zadnje sekunde leta šteli pod šotorom, Kraševce kot vsako leto vabi hrib Trstelj, v Sežani pa silvestrovanja na prostem ne bo.

Kraševci se na silvestrovo zaradi velikega ognjemeta radi podajo tudi v Trst. Foto: Bogdan Macarol
Kraševci se na silvestrovo zaradi velikega ognjemeta radi podajo tudi v Trst. Foto: Bogdan Macarol

POSTOJNA, ILIRSKA BISTRICA, > Občina Postojna silvestrovanje že tradicionalno prireja na trgu pred hotelom Kras. Zabava z ansamblom Tik-Tak se bo začela ob 22. uri, poskrbljeno bo tudi za gostinsko ponudbo. Točno ob polnoči bo po županovi zdravici nebo nad mestom razsvetlil veliki novoletni ognjemet. Silvestrovanju v Postojni se pridruži tudi precej občanov s Pivškega, kjer javnega silvestrovanja ni, pa tudi od drugod.

“Kuhančka” ne bo zmanjkalo

“Silvestrovanje bo zaradi napovedanih zelo nizkih temperatur pod ogrevanim šotorom pri gimnaziji, zato da ljudje ne bodo že takoj po polnoči pobegnili na toplo. V slučaju toplejšega vremena pa bo na Placu,” je povedal Franc Poropat, glavni organizator silvestrovanja v Ilirski Bistrici, ki ga sofinancira Občina Ilirska Bistrica. Dogajanje se bo začelo ob 21. uri, ozračje pa bo razgreval ansambel Ventilčki. Poropat zagotavlja, da tudi “kuhančka” ne bo zmanjkalo. Ob polnoči bo tudi mini ognjemet. Že med 18. in 19. uro pa bo na Placu otroško silvestrovanje z animatorko, manjši ognjemet pa bo razveselil tudi najmlajše.

V komenski in sežanski občini večjih javnih silvestrovanj ne bo. Šotor pri osnovni šoli so sicer postavili že na začetku decembra, v njem je bilo Krasovanje do 24. decembra, vendar silvestrovanja tam ne bo. Ljudje bodo silvestrovo preživljali v domačem okolju, v vaških domovih ali pa v večjih mestnih središčih, denimo v Trstu. Silvestrovanja na prostem ne bo niti v Divači in v Občini Hrpelje-Kozina, so se pa v slednji odločili, da bodo del denarja, ki bi ga porabili za praznično razsvetlitev krajev, darovali dvema največjima humanitarnima organizacijama, Rdečemu križu in Karitasu, vsaki po 500 evrov.

Silvestrovi in novoletni pohodi

Vse več Kraševcev za silvestrovo obiskuje tudi priljubljen hrib Trstelj nad Lipo. “Tudi letos imamo šotor, za glasbo bo poskrbljeno, obiskovalci pa bodo lahko tudi dobro jedli,” je povedal oskrbnik koče Boštjan Božič. Obiskovalce na Trstelj privablja predvsem razgled. Lansko leto se je čez ves silvestrski dan na “kraški Triglav” povzpelo več kot 500 obiskovalcev.

V navadi so tudi pohodi na prvega januarja. Tudi tokrat, denimo, turistično društvo Pudgura na novega leta dan prireja tradicionalni pohod na Sveti Lovrenc. Zbirno mesto bo ob 14. uri na parkirišču pod Svetim Lovrencem v vasi Studeno pri Postojni. Po pohodu pa Podgurci vabijo v gasilski dom v Studeno, kjer bodo udeleženci skupaj nazdravili novemu letu.

Tudi letos bodo pripravili pohod z lučkami po Pliskini poti. Pohod organizirata Mladinski hotel Pliskovica in Razvojno društvo Pliska prvo soboto v novem letu. Zbor bo ob 17.30 v Pliskovici, pot pa je dolga šest kilometrov.

Pohod na Volnik se bo začel v nedeljo ob 13. uri pri nekdanji stražnici v Žekancu pri Dutovljah, do koder bodo vodile oznake iz Dutovelj. Po sestopu pa člani TD Kras vabijo v Bunčetovo domačijo. PEM, VRŽ, LKF


Najbolj brano