Eko patrulja je brisala prah

Okoljska organizacija Alpe Adria Green ponovno opozarja na domnevno čezmerno onesnaževanje tovarne Lesonit s prahom in na neodzivnost inšpekcije. V Lesonitu vse očitke, da niso poskrbeli za ustrezne filtre, zavračajo kot neutemeljene.

Takšne fotografije zaprašenih avtomobilov je v okolici Lesonita posnela eko patrulja Alpe Adria Green.
Takšne fotografije zaprašenih avtomobilov je v okolici Lesonita posnela eko patrulja Alpe Adria Green. 

ILIRSKA BISTRICA >Okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) je včeraj na svoji spletni strani objavila galerijo fotografij, ki jih je njena eko patrulja prejšnji mesec posnela v okolici tovarne vlaknenih plošč Lesonit. Prikazujejo posledice izpustov prašnih delcev - lesnih vlaken na stopnicah stanovanjske hiše v Rečici in prah, ki se nabira na avtomobilih.

Fotografije po njihovem govorijo same zase, toda inšpekcijske službe kljub prijavam občanov o prašenju, kot trdijo v AAG, gledajo vstran. “Znano je, da lesni prah na pljučih ljudi pusti smrtonosne posledice. Očitno v Lesonitu raje ogrožajo zdravje ljudi, kot da bi kupili filtre. V Sloveniji se pogovarjamo, kako drago je zdravstvo; da pa bi preprečili obolenja, ki so posledica malomarnosti ali varčevanja lastnikov podjetij, pa vladi in ministrom še na misel ne pride!“ so ogorčeni v AAG, ki sicer na onesnaževanje Lesonita opozarja že dlje časa.

Očitek, da nismo poskrbeli za ustrezne filtre, je neutemeljen. Redno izvajamo meritve, ki so pokazale, da je vse v okviru dovoljenih mej. Zadostili smo pogojem inšpekcije,“ nam je včeraj odgovoril Egon Bratož, član uprave Lesonita. Na vprašanje, kako odgovarja na fotografije avtomobilov, polnih prahu, pa: “Ne vem, kje so jih našli.

Inšpekcija: v predpisanih mejah

Tudi z okoljske inšpekcije, ki je že pred časom povedala, da je Lesonit prav zaradi stalnih pritožb občanov Ilirske Bistrice in civilnih iniciativ v letnih planih inšpekcije uvrščen v prvo prioriteto, so nam odgovorili, da Lesonit izvaja obratovalni monitoring v skladu s predpisi in da so emisije nižje od predpisanih mejnih vrednosti. Zadnja poročila so sicer iz avgusta in septembra lani. Na odvodih iz sušilnika prve in druge stopnje so bile po pojasnilih inšpekcije emisijske koncentracije snovi - skupnega prahu, TOC (organska onesnaževala, op. p.) in benzena nižje od predpisanih mejnih vrednosti. Enako velja za fenol in formaldehid na odvodu stiskalnice.

AAG inšpekcijski službi in policiji sicer očita tudi neukrepanje pri povečanem hrupu iz Lesonita, zato ju je konec lanskega leta kazensko ovadil. Inšpekcija je očitke o neukrepanju zavrnila, saj je zaradi preseganja mejne vrednosti hrupa v nočnem času pred stanovanjskimi objekti na Gubčevi ulici izdala sklep o izvršbi z zagroženo denarno kaznijo 10.000 evrov.

V Lesonitu pa so že decembra napovedali tožbo proti AAG, ki da jim s širjenjem neutemeljenih obtožb povzroča škodo. “Tožbo bomo vložili, ko bomo zbrali dovolj gradiva. Izjave in ovadbe ekofanatikov se kopičijo,“ nam je včeraj dejal Bratož.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano