Dvorana v Senožečah je lepa in nova, a zaprta za šport

Da je bilo odprtje večnamenske dvorane Rudolfa Cvetka v Senožečah pred nekaj meseci dobra in velika pridobitev za vas, se strinjajo vsi. Tudi učenci podružnične šole, ki dvorano sicer lahko uporabljajo, a ne za športne aktivnosti. Razpis, na katerem je občina pridobila sredstva, je bil jasen: ne financiramo športnih objektov in objektov športne infrastrukture.

Večnamenska dvorana v Senožečah je pomembna pridobitev za kraj.  Foto: Bogdan Macarol
Večnamenska dvorana v Senožečah je pomembna pridobitev za kraj.  Foto: Bogdan Macarol

SENOŽEČE > Kljub poimenovanju po enem največjih slovenskih športnikov in prvem dobitniku olimpijske medalje, Rudolfu Cvetku, športne aktivnosti v večnamenski dvorani niso dobrodošle. Na to nas je opozoril bralec, ki ga je zmotilo, da pouk športne vzgoje še vedno poteka v večnamenskem prostoru, ki je hkrati tudi jedilnica, zato smo se za pojasnilo obrnili na občino, ki z dvorano še vedno upravlja.

“Dvorana je namenjena za kulturne dejavnosti in nikakor ne za športne,” je povedala Zdenka Hreščak iz divaške občine, ki je zadolžena za evropske razpise. V dvorani Rudolfa Cvetka so več kot dobrodošle razstave, različne prireditve, v njej lahko vadijo domača kulturna društva, a športnih aktivnosti se v dvorani ne sme izvajati. Niti v času, ko je dvorana prosta.

Večnamenska, a brez športa

Tako določa evropski razpis, na katerega se je občina prijavila, in tu ni veliko manevrskega prostora, je pojasnila Hreščakova. Javni poziv za sofinanciranje regionalnih razvojnih programov, pripravilo ga je ministrstvo za gospodarstvo razvoj in tehnologijo, jasno pravi, da do sofinanciranja ni upravičena izgradnja in oprema športnih objektov in objektov športne infrastrukture.

Namembnost objekta je potrebno vzdrževati še pet let od odprtja objekta. Bodo takrat končno učenci podružnične šole dobili primernejše prostore za športno vzgojo? “Kaj bo po izteku petletnega obdobja, pa je še prezgodaj povedati,” ostaja previdna predstavnica občine.

Otroci dvorano uporabljajo

Na šoli pogoje iz razpisa razumejo in poudarjajo, da so učenci z novim objektom vseeno pridobili pomemben prostor.

“Naši otroci iz Senožeč dvorano sicer uporabljajo za različne namene. V njej včasih poteka tudi podaljšani pouk in podobne aktivnosti, za katere učenci potrebujejo več prostora. Že naslednji teden si bodo lahko v dvorani ogledali tudi gledališko predstavo,” je povedala Damijana Gustinčič, ravnateljica Osnovne šole Bogomirja Magajne Divača.

Za izvajanje pouka športne vzgoje uporabljajo večnamenski prostor, velik del aktivnosti skozi šolsko leto pa otroci izvajajo v naravi.

Dvorana sicer primarno pokriva potrebe krajanov Senožeč. “A vemo, da je podružnična šola zelo vpletena v dogajanje, saj skorajda ne mine prireditev, da na njej ne bi sodelovali. Dvorana je bila potrebna in je pomembna pridobitev za kraj,” je še pojasnila ravnateljica.

Gustinčičeva pričakuje, da bodo lahko osnovnošolci dvorano za potrebo športne vzgoje uporabljali pogosteje, ko bo preteklo pet let.

V dvorani se dogaja

Tudi v senožeški krajevni skupnosti so pozitivni in zadovoljni s pridobitvijo, saj so številna kulturna društva pridobila prostor, je povedal predsednik Krajevne skupnosti Senožeče Edvin Škamperle: “Izkazalo se je, da je bila dvorana potrebna, saj je v Senožečah res veliko aktivnosti, ki so zdaj dobile svoj prostor. Skorajda ne mine teden, da v dvorani ne bi potekala kaka prireditev in vse so dobro obiskane,” je še povedal.

Še prejšnji občinski svet je sprejel sklep, da bo z dvorano upravljala tamkajšnja krajevna skupnost, a so v krajevni skupnosti menili, da je to prevelik zalogaj. Upravljanje naj bi v kratkem prešlo pod okrilje divaškega razvojnega centra.

Celotna investicija v dvorano Rudolfa Cvetka je znašala 1,65 milijona evra, od tega je bil prispevek Evropske unije preko Evropskega sklada za regionalni razvoj slabih 890.000 evrov.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano