Dve plači za globo

Na postojnski občini, ki jo je zaradi sporne lokacije radarskih meritev pri vrtnariji doletela peticija, zavračajo očitke o polnjenju proračuna in poudarjajo, da so redarstvu že svetovali, naj svoje meritve odslej vnaprej napove in tako deluje preventivno. A glede na okvirne izračune bi samo “izkupiček” triurnega merjenja na lokaciji ob vstopu v mesto v proračun lahko prispeval šestino letne kvote od pobranih glob.

Razburjenje, ki ga je med postojnskimi vozniki pred dnevi 
povzročil radar pri vrtnarji ob vstopu v mesto iz smeri 
Razdrtega, se še ni poleglo. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Razburjenje, ki ga je med postojnskimi vozniki pred dnevi povzročil radar pri vrtnarji ob vstopu v mesto iz smeri Razdrtega, se še ni poleglo. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA >Razburjenje, ki ga je med postojnskimi vozniki pred dnevi povzročil radar pri vrtnarji ob vstopu v mesto iz smeri Razdrtega, se še ni poleglo. Nasprotno, v teh dneh občani podpisujejo peticijo Polnjene občinske blagajne ali večanje prometne varnosti?!, s katero opozarjajo na po njihovem sporno lokacijo radarja, ki je bil postavljen nekaj deset metrov za označevalno tablo ob vstopu v mesto, na območju ob poslovno-obrtni coni, meril pa je v obe smeri (torej ob vstopu in izstopu iz mesta) in tako v zelo kratkem času zabeležil veliko število prekoračitev dovoljenih hitrosti.

Dobili tri položnice po 500 evrov

"Več kot očitno je, da v mestu Postojna obstajajo veliko bolj kritične točke, ki bi zahtevale večjo pozornost redarske službe," so zapisali avtorji peticije s prvopodpisanim Urbanom Birso. Od odgovornih, predvsem župana in občinskega sveta, zato med drugim zahtevajo drugačen način izvajanja meritev hitrosti, po katerem bi redarstvo opozorilo na izvajanje meritev, te pa izvajalo "na le resnično kritičnih odsekih bolj intenzivno in redno". Poleg tega od občinskega sveta zahtevajo, naj v skrbi za prometno varnost sprejme dodatne ukrepe, kot so ležeči policisti, otoki za umirjanje prometa in dodatni opozorilni znaki. "Le tako nas bodo prepričali, da imajo tovrstne akcije svoj pravi namen…" so se zoperstavili praznjenju žepov občanov. Nekatere družine so zaradi večkratnih prekrškov po naših informacijah dobile skupno tudi 1500 evrov globe.

Nekateri podpisniki pa so opozorili tudi na nujnost analiziranja učinkovitosti dosedanje prakse dela redarske službe in določitev ukrepov za njeno izboljšanje.

Prehiter vsak peti voznik

Po podatkih medobčinskega inšpektorata in redarstva so v štirih meritvah pri vrtnariji, ki so skupno potekale dobre tri ure, med 1272 vozili zaznali 287 kršitev in izdali prav toliko plačilnih nalogov, pri čemer najnižja globa znaša 250 evrov, nemalo pa je tudi glob v višini 500 evrov in tudi več. Koliko znaša skupni znesek izdanih plačilnih nalogov, nam vodja inšpektorata Neva Šibenik ni želela povedati, češ da postopek še ni zaključen, saj imajo kršitelji možnost pritožbe oziroma vložitve zahteve za sodno varstvo. Zagotovo pa bo izplen eden največjih v zadnjih letih, odkar redarstvo izvaja meritve hitrosti.

Glede burnega odziva občanov pa je Šibenikova ponovila, da so se za merjenje na tej lokaciji odločili na podlagi pobud občanov in zaradi priključevanj na glavno cesto iz obrtne cone. Število ugotovljenih kršitev in podatek, da je povprečna izmerjena hitrost na tem odseku 73 kilometrov na uro, pa po njenem upravičuje meritve. "Sicer pa se lahko vsak sam - če misli, da gre pri meritvah za polnjenje proračuna - odloči, ali ga bo polnil ali ne. Omejitev hitrosti je jasna za vse," je bila odločna. Vseeno pa je napovedala, da bo redarstvo odslej relacije, na katerih bo izvajalo meritve prekoračitev dovoljenih hitrosti, objavljajo na spletnih straneh.

V Občini Postojna je trenutno nameščenih sedem stalnih prikazovalnikov hitrosti vozil. Po zadnjih analizah se stanje v prometu izboljšuje, še vedno pa kar tretjina voznikov vozi hitreje kot je dovoljeno, 10 odstotkov voznikov pa prekorači dovoljeno hitrost za več kot 10 kilometrov na uro (km/h). Najslabši rezultati so na merilcu v Landolu, kjer polovica voznikov prekorači omejitev 50 km/h. V enem letu je na tem odseku kar 250 voznikov vozilo več kot 100 km/h, najvišja izmerjena hitrost pa je bila 138 km/h. Absolutna najvišja izmerjena hitrost je bila junija lani izmerjena v Dilcah pri Bolku, in sicer 161 km/h. Tam je bilo tudi največ visokih prekoračitev. V enem letu se je namreč kar 4.780 voznikov vozilo več kot 100 km/h. Število kršiteljev pa je po zaslugi prikazovalnika močno upadlo na Reški cesti.

Občina z novimi prikazovalniki

To je medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu že svetovala tudi postojnska občina, kjer odločno zanikajo, da z radarjem polnijo proračun in da se s tem namenom kakorkoli vtikajo v strokovno delo redarstva. V postojnski proračun naj bi se glede na načrte sicer iz pobranih glob letos nateklo približno toliko denarja kot lani (370.000 evrov). "Veseli pa nas, da je bilo doslej ugotovljenih manj kršitev kot v enakem obdobju lani," nam je dejal Robert Pavšič, predstavnik občine za odnose z javnostjo. Napovedal je tudi, da bo občina prisluhnila argumentom podpisnikov peticije in se na tej podlagi odločila o nadaljnjih ukrepih. Že v kratkem bodo postavili še dva prikazovalnika hitrosti na Titovi cesti pred krožiščem v obe smeri, enega pa prav na podlagi z zadnjimi meritvami pridobljenih podatkov načrtujejo tudi pri vrtnariji.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano