Dvanajst Gržinovih Antonov

Moških z imenom Anton je bilo v 19. stoletju zelo veliko, saj skoraj ni bilo hiše brez tega imena, je ugotovila Irena Hrvatin Gržina, ko je raziskovala verigo svojih prednikov s tem imenom in jih zapored naštela kar dvanajst. Danes jih skoraj ni več.

Kapelica, ki jo je leta 1906 postavil Anton Gržina, je danes  precej večja in je osrednje svetišče Vrbice. Foto: Tašo Hrvatin
Kapelica, ki jo je leta 1906 postavil Anton Gržina, je danes precej večja in je osrednje svetišče Vrbice. Foto: Tašo Hrvatin

ILIRSKA BISTRICA > “Pred petimi leti sem ob godu Antona Puščavnika začela raziskovati in pisati kroniko družine Gržina. V odkrivanju korenin sem presenečeno naštela kar dvanajst Antonov Gržina,” pred današnjim godom sv. Antona pravi Irena Hrvatin Gržina iz Ilirske Bistrice, Antonova hči.

Ko je raziskovala dalje, je našla tudi razlog za množičnost tega imena, pa tudi za kapelico, ki stoji pri na začetku vasi Vrbica.

“Veljalo je rodbinsko pravilo, da so vsakemu prvorojenemu moškemu potomcu dali ime po očetu,” pojasni pravilo, kako so se imena prenašala iz roda v rod. O kapelici pa: “Moj prvi evidentirani Anton je bil praded Antonius, rojen leta 1854 kot prvi potomec v Šalinovi hiši. Od njega naprej sledim koreninam rodbine po svetu in doma. Antonius je bil podjeten mož, veleposestnik, trgovec. Leta 1906 je zgradil vaško kapelico v zahvalo, ker je preživel nesrečo. Na vrbiškem klancu se je namreč nanj zvrnil poln voz drv.”

Kapelica, posvečena Mariji Snežni, je v zadnjih desetletjih prevzela vlogo vaškega svetišča, saj se je cerkev v Borštu nad vasjo porušila, kapelici pa so dozidali nadstrešek in zvon ter jo obnovili. Zdaj se domačini pri njej zbirajo ob žegnu za veliko noč in ob shodnih mašah, njen zvon pa pospremi tudi pokojnike na zadnjo pot.

Med njimi bo v prihodnje vse manj Antonov, saj to ime ni več v modi. Od leta 2001 do danes so namreč v Sloveniji starši dali ime Anton le 211 dečkom. Še živečih Antonov, Antonijev, Tonijev, Tonetov, Tončkov in Antoniusov pa je po podatkih Statističnega urada v Sloveniji še 20.497.

Med njimi je tudi še zadnji Gržinov: “Natančno sto let po rojstvu Antoniusa se je rodil moj brat Anton, ki ga kličemo Tone,” pove Irena Hrvatin Gržina. Kar štirje Antoni so se udeležili prve svetovne vojne, trije so umrli za njenimi posledicami.

Danes goduje sv. Anton Puščavnik, med ljudmi znan tudi kot “prašičnik”, ker je zaveznik prašičev in živine. Na njegov dan za kosilo na mizi ni smela manjkati svinjska krača, deževno vreme pa je napovedalo še dolgo mokro zemljo. To pa ni edini Anton v koledarju. 13. julija namreč goduje še drugi svetnik s tem imenom, Anton Padovanski, znan tudi kot “solatnik”. MUZ


Najbolj brano