Država ščiti vojsko, občina vztraja

Ker je ostala država gluha za pripombe domačinov, ki ne želijo vojaškega vadišča pri Postojni in ker je sprejela državni prostorski načrt za vadišče Slovenske vojske brez soglasja občin in ljudi, je postojnska občina postavila na cesto proti Počku tri prometne znake, ki prepovedujejo promet tovornim vozilom, težjim od 3,5 tone. Toda na ministrstvu za infrastrukturo trdijo, da gre za nezakonito signalizacijo in zahtevajo odstranitev znakov.

Prometni znaki, ki jih je postavila postojnska občina, vozil Slovenske vojske ne ustavijo. Mimo njih se mirno peljejo tudi več ton težki oklepniki, saj so si v vojski zagotovili, da na tem območju promet ureja vojaška policija in ne občinski redarji.    Foto: Lori Ferko
Prometni znaki, ki jih je postavila postojnska občina, vozil Slovenske vojske ne ustavijo. Mimo njih se mirno peljejo tudi več ton težki oklepniki, saj so si v vojski zagotovili, da na tem območju promet ureja vojaška policija in ne občinski redarji.  Foto: Lori Ferko

POČEK > “Prepovedan promet za tovorna vozila, pri katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone,” ukazujejo trije prometni znaki, ki jih je vodstvo postojnske občine zakoličilo v vasi Žeje pri Prestranku, da bi vojaškim tovornjakom preprečilo vstop na poligon Poček.

Nedavno smo poročali, da v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek niso odgovorili na protestno pismo okoljske nevladne organizacije Alpe Adria Green (AAG), ki je opozorila na negativne vplive vojaških aktivnosti na Počku. Se je pa kabinet odzval po našem poizvedovanju. “Glede na pristojnosti smo dopis odstopili v reševanje ministrstvu za obrambo, ki smo mu podali navodila, naj dopis nevladne organizacije skladno z zakonskimi pristojnostmi preučijo ter jih seznanijo z odgovorom,” so nam sporočili iz kabineta. Na ministrstvu za obrambo so nam potrdili, da dopis AAG že obravnavajo in bodo odgovor nanj pripravili v tem tednu.

Toda na pobudo vojaške policije je ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ki bdi nad prometno zakonodajo, saj med drugim ureja pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi, opravilo nadzor nad zakonitostjo dela organov Občine Postojna na področju cestne infrastrukture in urejanja prometa na njej. Po preučitvi prometnih znakov v vasi Žeje so na ministrstvu ocenili, da je občina ravnala v nasprotju z zakonom. “Skladno z zakonom sme občina omejiti uporabo občinskih cest ali njenih delov le glede na vrsto prometa,” so poudarili na ministrstvu. Zato so izdali odločbo, s katero so odpravili odločbo postojnske občinske uprave o postavitvi prometne signalizacije, saj ta po mnenju ministrstva ni imela nobene pravne podlage v zakonu.

V vodstvu občine pa ostajajo prepričani, da so njihovi znaki postavljeni zakonito, zato jih tudi ne nameravajo odstraniti. Zoper odločitev ministrstva so že sprožili upravni spor. “Nedopustno je, da bi označevali postavitev znakov za nezakonito,” pravi Milan Štulc iz službe za stike z javnostjo Občine Postojna.

Pred dnevi so se sestali predstavniki civilne iniciative Za Pivško kotlino brez streljanja in sklenili, da bodo zahtevali ustavno presojo uredbe državnega prostorskega načrta (DPN) za Osrednje vadišče Slovenske vojske, ki jo je vlada sprejela letos. Predstavnikov Aerokluba Postojna na sestanek ni bilo.

Sicer pa občinski znaki v praksi nimajo nobene teže, saj vojaška vozila, ki so jim bili namenjeni, upoštevajo svoja pravila. Slovenska vojska se namreč na vadišče Poček s težkimi (oklepnimi) vozili, ki presegajo 3,5 tone, pelje brez pritiskanja na zavore. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za obrambo, za vojaška vozila izdelajo najavo izrednega prevoza, ki jo Združeni operativni center pošlje na Direkcijo RS za ceste. Na delu ceste, kjer je postavljen znak s prepovedjo, promet ureja vojaška policija: “Voznik vojaškega vozila se ravna po postopkih vojaškega policista pri urejanju prometa.” LORI FERKO


Najbolj brano