Država našla denar za črto

Le kanglica bele barve in zapis v Primorskih novicah sta bila potrebna, da vaščanom Kobdilja ni treba več reševati tovornjakov in avtobusov, ki so prej zaradi slabih prometnih oznak zgrešili pot za Vipavo in zašli na ozko vaško cesto.

Le barva za dvajset metrov črte je bila potrebna, da vozniki sredi Kobdilja ne zavijejo v napačno smer Foto: Bogdan Macarol
Le barva za dvajset metrov črte je bila potrebna, da vozniki sredi Kobdilja ne zavijejo v napačno smer Foto: Bogdan Macarol

KOBDILJ >Potem ko so prebivalci Kobdilja več let preko matične občine Komen prosili državno Direkcijo za ceste, da jim postavi oznake za potek prednostne ceste skozi njihov osrednji vaški trg, so prejšnji teden dobili tudi črte na cesti. “Dve leti je trajalo, da so nam pred meseci postavili prometna znaka, ki pa zaradi slabe preglednosti nista zadoščala, saj so se posamezniki še motili in so še zahajali z vozili po lokalni cesti v zgornji del vasi,” je povedala Urška Kos, predsednica vaške skupnosti Kobdilj.

“Čeprav je tedaj menda zmanjkalo denarja še za talno prometno signalizacijo, pa so ga že naslednji dan po objavi članka v Primorskih novicah očitno dobili, saj so nam zarisali ne le še manjkajočo prekinjeno robno talno črto, temveč so obnovili tudi prej že bledo sredinsko črto,” je zadovoljna Kosova.

Kot tudi drugi vaščani Kobdilja, še bolj pa vozniki, ki so želeli priti z regionalne ceste Štanjel-Dutovlje v Manče in naprej v Vipavo ali druge kraje. Pot jih je vodila skozi Kobdilj, kjer pa se na trgu sredi vasi državna cesta zelo zoži. Ker na njej ni bilo ustreznih oznak, so namesto po ožji državni cesti proti Vipavi zavili po širši lokalni poti v stari del vasi, ki pa se po nekaj desetih metrih zoži. Vozniki so tam spregledali napako in se poskušali obrniti, a je bilo to zlasti za avtobuse in tovornjake nemogoče, saj zadostnega prostora za obračanje v vasi ni. Edina rešitev je bila vzvratna vožnja, ki je bila za voznike zoprna, domačine pa je spravljala v nevarnost. Ko se je z vzvratno vožnjo reševal vlačilec, je njegovo piskanje po vasi trajalo tudi več ur.

Zdaj je signalizacija končno urejena, vozniki bodo hitro in brez zapletov na cilju, domačini pa brez hrupa in varnejši.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano