Družbeno angažirane komedije

Drevi se v organizaciji Kulturnega društva Harlekin v Postojni začenja 5. Mednarodni festival amaterske kulture - FAK, ki v petih festivalskih dneh prinaša enajst predstav v izvedbi deset gledaliških skupin iz Slovenije, Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine.

Mednarodni festival amaterske kulture - FAK zapolnjuje vrzel 
na gledališkem področju, saj na postojnskem koncu pred 
tem ni bilo kakovostnih poletnih gledaliških  festivalov.   Foto: Postojna.Si
Mednarodni festival amaterske kulture - FAK zapolnjuje vrzel na gledališkem področju, saj na postojnskem koncu pred tem ni bilo kakovostnih poletnih gledaliških festivalov.  Foto: Postojna.Si

POSTOJNA > “Na letošnji festival se je prijavilo več kot 40 gledaliških skupin iz Slovenije in tujine. Izbrali smo jih deset. Deloma zaradi stroškovnih omejitev, predvsem pa je bila selekcija kakovostna. Glavni cilj je kvaliteta predstav. Čeprav so večinoma komedije, sledimo temu, da nosijo sporočilo, so odziv na aktualne probleme v družbi in njihovo dojemanje v različnih okoljih,” pravi Mitja Kranjc, predstavnik Kulturnega društva Harlekin.

Še posebej pa izpostavlja jutrišnji “fenomenalni in globoko sporočilni” dramski predstavi Želim da se oslobodim v produkciji AP Branislav Nušić iz Srbije in in predstavo Majke v izvedbi Scene Sisak iz Hrvaške, ki bosta v Kulturnem domu Postojna na ogled ob 19. in 21. uri. Ob 20. uri pa ju bo pospremila okrogla miza na temo nasilja nad ženskami, o katerem govorita tudi predstavi. Sicer pa bo večina predstav, med katerimi je v soboto dopoldan v programu tudi ena otroška, na ogled v avli Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, po ena pa v gostilni Ob kaminu in v Avio pubu.

Kranjc je še pojasnil, da so želeli s festivalom zapolniti vrzel na gledališkem področju, saj na postojnskem koncu pred tem ni bilo kvalitetnih poletnih gledaliških festivalov. Teater Harlekin izjemoma na festivalu ne sodeluje, saj bo ob letošnji 10-letnici svojega delovanja v okviru festivala Kulturni utrip poletja s štirimi predstavami nastopil dva vikenda v avgustu - 8. in 9. ter 15. in 16. avgusta, vsakič ob 20. uri v avli Inštituta za raziskovanje krasa.

VRŽ


Najbolj brano