Društvom grozi bankrot

Župan Emil Rojc je za danes popoldne sklical sejo občinskega sveta, na kateri naj bi svetniki vendarle sprejeli letošnji proračun. Če ga ne bodo, bodo poleg pomembnih projektov hudo prizadeta tudi številna kulturna, humanitarna in športna društva, ki so precej odvisna od proračunskih sredstev.

Tudi športni klubi opravljajo za bistriške občane pomembno delo. Samo v KK Plama Pur trenira skoraj 300 članov in članic vseh starosti.  Foto: Simon Maljevac
Tudi športni klubi opravljajo za bistriške občane pomembno delo. Samo v KK Plama Pur trenira skoraj 300 članov in članic vseh starosti.  Foto: Simon Maljevac

ILIRSKA BISTRICA > Politične igrice med županom Emilom Rojcem in večinskimi opozicijskimi svetniki, ki jih neformalno vodi bivši župan Anton Šenkinc, povzročajo društvom in športnim klubom sive lase. Že lani, ko so tako rekoč zadnji hip sprejeli proračun, so društva šele pozno jeseni prejela denar iz občinske malhe. Tudi če bo danes proračun sprejet, bo trajalo še nekaj mesecev, da bo društvom s pogodbo potrjena vsota občinskega prispevka dodeljena.

Nejasna usoda 130 društev

Čeprav je vsota namenjena kulturnim, humanitarnim in športnim društvom v primerjavi z drugimi postavkami proračuna zelo skromna, vendarle pomeni za amaterske delavce osnovno zagotovilo, da bodo lahko delovali naprej. Na bistriški Upravni enoti je namreč registriranih več kot 130 društev, med njimi 40 kulturnih, čez 30 športnih in nekaj humanitarnih, katerih delovanje omogoča proračunski denar.

Plat zvona je začel biti nogometni klub (NK), katerega članska vrsta se je uvrstila v tretjo državno ligo. Člani in podporniki NK so začeli že v juniju zbirati podpise pod peticijo, v kateri zahtevajo od vseh pristojnih v občini, da spoštujejo zakonodajo in omogočijo delovanje kluba. Peticijo je že v prvem odzivu podpisalo okrog sto polnoletnih članov in podpornikov NK.

Očitno je to nezadovoljstvo, ki je prisotno pri vseh društvih, spodbudilo župana, da je povabil na sestanek ločeno predstavnike kulturnih in humanitarnih društev ter športnih klubov in tudi krajevnih skupnosti. Na vprašanje PN, kaj jim je na teh pogovorih ponudil in obljubil, je Emil Rojc odgovoril: “Občina glede nastale situacije društvom ne more predlagati nobene rešitve, ker je ni.”

Pač pa je župan izkoristil sestanke za nekakšno vzpodbujanje udeležencev, naj se udeležijo seje občinskega sveta in tako “pritisnejo” na svetnike, da bi proračun sprejeli. Župan je v odgovoru sicer zapisal, da so udeleženci zagotovili, da se bodo seje udeležili, a po pogovorih z nekaterimi predsedniki klubov in društev smo lahko ugotovili, da je bil namen sestanka zgolj županov poziv na današnjo sejo sveta in da o udeležbi niso sklepali.

Kot nam je povedal Jože Valenčič, predsednik Koronarnega društva, so predstavniki kulturnih in humanitarnih društev sklenili, da se seje ne bodo udeležili in da ne bodo po nepotrebnem dvigovali prahu. Pač pa so že nekaj dni po sestanku poslali županu in svetnikom pismo, v katerem pojasnjujejo svoja stališča glede nastalega problema.

V njem so opozorili, da nesprejeti proračun po eni strani ogroža izpeljavo njihovih programov, po drugi strani pa jih potiska v nemogoč položaj. Mnoga društva, predvsem humanitarna, so uspela na javnih natečajih pridobiti finančna sredstva. Računajoč na denar iz občinskega proračuna so podpisali sporazum z zunanjimi partnerji in sponzorji ter se zavezali, da bodo z lastno udeležbo prispevali svoj delež za dogovorjene projekte. Kdo bo kril to finančno obvezo?

Prihodnje leto bodo bankrotirali

Ivan Šuštar, predsednik MPZ Dragotin Kette, je na vprašanje, kako bo zbor deloval, če ne bo proračunskih sredstev (že lani so kettejevci po svoji krivdi zamudili prijavo na razpis), odgovoril, da bodo letos še nekako preživeli, da pa bi to v bodoče za zbor pomenilo bankrot.

Podobno je odgovoril tudi Andrej Muha, predsednik KK Plama-pur, športnega društva z nadpovprečnim številom članov. V njihovih vrstah namreč trenira 250 do 300 košarkašev in od letos tudi košarkašic, od najmlajših do članske vrste. Muha je dejal, da bodo letos nekako preživeli, saj so si ustvarili nekaj rezerve. Če proračun ne bo sprejet, preti prihodnje leto klubu finančna katastrofa. Odpuščati bo treba trenerje in krepko zmanjšati celoten klubski pogon.

Tudi predsednica ženskega zbora Prem Silva Šajn je povedala, da bodo to leto finančno nekako prebili, saj so iz lanskih izkušenj predvideli takšno stanje in so prihranili nekaj zaloge. Kaj bo prihodnje leto, če proračuna ne bo, pa si lahko mislimo.

Na Upravni enoti Ilirska Bistrica je registriranih več kot 130 društev. Če občina ne bo sprejela letošnjega proračuna, čaka prihodnje leto večino društev bankrot.

Društva so žrtev političnih razprtij

Vsem ljudem na Bistriškem je jasno, da bistvo štiriletnega spora med županom in opozicijo, ki ima v občinskem svetu večino, ni vprašanje preživetja društev in športnih klubov. Ti so pač stranski akterji dogajanja, nekakšna kolateralna škoda v teh političnih igricah. Te igrice izčrpavajo občino in gredo občanom, ki spremljajo seje sveta na lokalni TV Galeja, krepko na živce. Zadnja seja je bila celo nesklepčna, ker opozicije enostavno ni bilo zraven.

Kaj bo danes popoldne, je težko napovedati. Kot smo izvedeli, štirih svetnikov opozicije zanesljivo ne bo, ker so na dopustu. Verjetno se bodo opozicijski svetniki šele danes odločili, ali pridejo na sejo ali ne. Če bo seja sklepčna, je težko napovedati podporo proračunu s strani vabljenih društev in KS. Kulturnikov in humanitarcev ne bo, tudi nekateri predsedniki športnih društev so podvomili v smiselnost takšne udeležbe.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano