Drsališče letos še večje

Na osrednjem postojnskem mestnem trgu bo danes začelo delovati drsališče, ki se je v zadnjih dveh letih izkazalo kot zelo dobrodošla popestritev zimskega vzdušja v središču mesta. Ledena ploskev je letos večja, s skupaj kar 450 kvadratnimi metri je ena največjih v državi. Drsališče bo obratovalo dva meseca, spremljali pa ga bodo tudi nov lesen kiosk z gostinsko ponudbo in drug praznični program.

Na trgu pred hotelom Kras je bilo včeraj že vse pripravljeno za 
prižig praznične okrasitve in odprtje drsališča, ki bo danes 
oživil center mesta. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Na trgu pred hotelom Kras je bilo včeraj že vse pripravljeno za prižig praznične okrasitve in odprtje drsališča, ki bo danes oživil center mesta. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Med meščani se je drsališče dobro prijelo. V zimskih mesecih v centru Postojne včasih ni bilo dogajanja; odkar postavljamo drsališče, pa je postalo živahno. V dopoldanskem času prihajajo organizirane šolske in druge skupine, popoldan pa vsi ostali. Lani smo našteli okrog 6000 obiskovalcev,” je zadovoljen Ernest Zakarija, direktor postojnskega podjetja Studio Proteus, ki je drsališče prvič postavil pred dvema letoma.

Lani so drsališče kupili, a so ga, ker še niso imeli primerne ograje, postavili v skrajšani obliki, letos pa bo velikost ledene ploskve kar 450 kvadratnih metrov. Kot pravi Zakarija, so se v podjetju projekta sicer lotili zaradi promocijskih načrtov, obenem pa z željo, da naredijo tudi nekaj dobrega za mesto. “Če pri tem ob sodelovanju sponzorjev in občine pridemo z bilanco na ničlo, smo naredili pozitivno zgodbo,” pravi Zakarija.

Občina bo plačala elektriko

“Občina je razpis za drsališče objavila konec poletja. Izbran pogodbenik se je zavezal, da bo opravljal dejavnost od začetka decembra do konca januarja, občina pa, da bo s plačilom elektrike subvencionirala razliko do ekonomske cene vstopnice, ki je v Sloveniji v poprečju pet evrov in več, ter tako omogočila cenejše drsanje uporabnikom,” je povedal župan Igor Marentič in dodal, da je občina pri Srednji gozdarski in lesarski šoli naročila tudi izdelavo novih lesenih kioskov za spremljevalno ponudbo.

Glede praznične okrasitve pa je dejal, da bo občina, tako kot lani, skromna, zanjo bo namenila 18.000 evrov. Večina osvetlitve bo v središču mesta in večjih naseljih, tematsko pa ostaja podobna lanski, saj tudi letos nadaljujejo s postavljanjem simboličnih motivov svetleče krogle. Po načelu “manj je več” bo okraskov manj kot prejšnja leta, vendar z jasnim vsebinskim sporočilom.

Drsališče bo od ponedeljka do petka odprto od 16. do 21. ure (s predhodno rezervacijo za skupine od 7. do 15. ure), med vikendom in prazniki pa od 10. do 21. ure. Vstopnina bo 3,5 evra (z lastnimi drsalkami) oziroma štiri evre (z izposojenimi drsalkami).

Trije božično novoletni sejmi

Sicer pa se bo današnje praznično vzdušje v mestu začelo že popoldne ob 15.30 z Miklavževim sejmom s ponudbo izdelkov domače obrti, kmečkih pridelkov, prazničnih daril, gostinsko ponudbo, zabavnim in kulturnim programom in otroško animacijo. Podobna božično novoletna sejma bosta na trgu potekala še naslednji dve decembrski soboti. Popoldan se bodo zvrstili še nastopi mladinskega narodno zabavnega ansambla Amaterji, otroškega zbora Vrtca Postojna Črički in pevskega zbora vzgojiteljic Vrtca Postojna Šiške. Ob 17.45 se bo zbranim na trgu pridružil sveti Miklavž, ki bo že pred tem, ob 17. uri, otroke obiskal v postojnski župnijski cerkvi. Sledil bo prižig praznične okrasitve in odprtje drsališča.

V prazničnem decembru se bo v mestu in po vaseh sicer zvrstilo še kar nekaj prazničnih dogodkov. Med drugim bo prihodnji četrtek v parku Srednje gozdarske in lesarske šole Praznik luči in pozdrav zimi, prihodnji petek pa promenadni koncert Postojnske godbe 1808. 21. decembra bo v kulturnem domu nastopil zbor ruskih duhovnikov sanktpeterburške metropolije. V kulturnem domu bo ta mesec poleg otroške in abonmajske predstave na sporedu tudi celovečerni film Jana CvitkovičaŠiška Delux. Ob prehodu v novo leto pa bo občina na Titovem trgu organizirala tradicionalno silvestrovanje z živo glasbo, županovo zdravico in ognjemetom.

VRŽ


Najbolj brano