Drina ima naslednike v boju za prihodnost

“Drina je zbrala okoli sebe ljudi, ki so se bili pripravljeni boriti. Boriti ne le zase, ampak predvsem za prihodnje rodove. Ta odločnost in pogum manjkata danes vsem nam,” je včeraj poudarila mlada tabornica Nina Kapelj pri spomeniku Mihaele Škapin Drine na Vrheh.

Sive glave in mladost. udeležence proslave, med katerimi je 
bilo tudi nekaj tistih, ki so doživeli kruti čas druge svetovne 
vojne, so navdušili mladi pevci, ki so zapeli venček partizanskih pesmi, godbeniki, taborniki in slavnostna govornica 
Nina Kapelj. Foto: Marica Uršič Zupan
Sive glave in mladost. udeležence proslave, med katerimi je bilo tudi nekaj tistih, ki so doživeli kruti čas druge svetovne vojne, so navdušili mladi pevci, ki so zapeli venček partizanskih pesmi, godbeniki, taborniki in slavnostna govornica Nina Kapelj. Foto: Marica Uršič Zupan

VELIKO POLJE > V najbolj vzhodni vasi na Vrheh, kjer se je leta 1922 rodila Mihaela Škapin Drina, se pri spomeniku z njeno podobo vsako leto junija zberejo rodoljubi, ki se poklonijo njenemu pogumnemu boju proti potujčevanju. Tako kot mnogi drugi Vrhovci je tudi sama na lastni koži občutila bridko raznorodovalno izkušnjo, ko je morala v domačem kraju v šoli govoriti italijansko. Zato se je pridružila borcem Prve kraške čete, a poraza okupatorjev in svobode ni dočakala, saj je padla v ofenzivi na Žirovskem vrhu, stara komaj 21 let.

Le tri leta več šteje Nina Kapelj, ki kot tabornica odločno dela korake za boljši jutri, za kar so jo Primorci lani nagradili z nazivom osebnost Primorske.

V včerajšnjem slavnostnem govoru na prireditvi Partizanske Vrhe - spomenik svobodi in domoljubju je opozorila na vlogo mladih, pa tudi staršev in drugih, ki vzgajajo mlade, kot je njo njena babica na partizanskih proslavah o zgodovini in kot ona mlade tabornike o zaupanju, ko jih vodi po svetu. “Smo sposobni mladi ljudje, ki si želimo le priložnosti. Da smo slišani. Da pokažemo, kaj znamo in zmoremo. In dokažemo, da nam ni potrebno bežati v tujino, če le dobimo priložnost tu, doma,” je dejala.

Prireditev so pripravili Občina Sežana, Območno združenje borcev za vrednote NOB Sežana, Krajevna skupnost Vrabče z aktivno Irmo Lekše na čelu in sežanski odbor Zveze za Primorsko.

Obiskovalce, ki so se spet zbrali v lepem številu, čeprav so se na nebu zgrinjali črni oblaki, pa je navdušil tudi program, ki so ga tokrat oblikovali skoraj izključno mladi: poleg govornice še taborniki rodu Kraških J'rt iz Sežane, mladinski pevski zbor in recitatorji Osnovne šole Srečka Kosovela iz Sežane ter Vrhovska vaška godba.

Zbrane je pozdravila tudi sežanska podžupanja Ljubica Jelušič, ki je spomnila na velike žrtve Vrhovcev in Vrhovk v boju proti tujim ideologijam. Bila pa je tudi na čelu pohodne kolone, ki je pripešačila iz Dolenje vasi v občini Divača, in se zahvalila divaški županji Alenki Dolgan Štrucl, ki je pav tako prišla peš na Veliko polje. Obe vasi namreč povezuje zgodovinska vez: ko je padle domačine iz Dolenje vasi bil pripravljen pokopati edinole župnik Berce, “so ga po skrivnih poteh do tja vodila prav mlada dekleta z Velikega polja,” je spomnila Jelušičeva.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano