Dosegli premik postaje, a ne bo zastonj

Civilna iniciativa Štanjel je dosegla majhno zmago. Temelje bazne postaje bo investitor, ministrstvo za infrastrukturo, prestavil na drugo stran tirov. A zmaga ne bo poceni, saj bodo morali premik deloma plačati vaščani iz svojih žepov.

Temelje bazne postaje bodo prestavili čez železniški tir, kjer 
bo manj moteča za šolarje in za štanjelsko veduto. Foto: Petra Mezinec
Temelje bazne postaje bodo prestavili čez železniški tir, kjer bo manj moteča za šolarje in za štanjelsko veduto. Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > “Seveda smo zadovoljni. Vendar gre za kompromisno rešitev, saj bi si želeli, da bazne postaje sploh ne bi bilo,” je pojasnil Ivo Kobal, predsednik Civilne iniciative Štanjel. Štanjelci so si za premik bazne postaje prizadevali zaradi bližine šole in zaradi uničenja vedute Štanjela.

Od vrtoglavih številk, ki jih sta jih Ministrstvo za infrastrukturo in Direkcija RS za infrastrukturo sprva navajala kot morebiten strošek premika temeljev bazne postaje ob železniški progi, so se zdaj na občini spogajali za 19.000 evrov (skupaj z DDV-jem približno 24.000 evrov)

Čeprav sta občina in civilna iniciativa vztrajali, da bi strošek v celoti nosil investitor, pa so bili na ministrstvu že od vsega začetka neomajni, da stroškov po njihovem neupravičenega premika ne bodo plačali.

Velik del stroškov bo na svoje rame prevzela občina, okrog 5000 evrov pa štanjelska vaška skupnost. “Kar se nam sicer ne zdi prav, ker vemo, da je premik postaje dober za vso občino. Če pa je to pogoj, bomo seveda stopili skupaj in prispevali svoj delež,” je povedal Kobal.

Župan Marko Bandelli je zadovoljen z izkupičkom, obenem pa tudi kritičen, saj je prepričan, da bi morala breme selitve bazne postaje nositi država: “Občine je dobesedno izigrala s pošiljanjem koordinat,” je pojasnil.

Poleg tega bodo stolp pobarvali v nevtralno, manj vpadljivo barvo, ki ne bo tako agresivno izstopala iz okolja, je še povedal župan.

Podobnega mnenja so bili tudi svetniki na zadnji občinski seji, ko so se strinjali, da je prestavitev potrebna, vendar pa občina ne sme prevzeti celotnega bremena.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano