Domov gre lahko le skozi okno

Za Marijo Đukić Govekar so bili letošnji prazniki eni najbolj žalostnih doslej. “Nikoli si nisem predstavljala, da me bo na stara leta doletelo kaj takšnega. Počutim se grozljivo,” pravi 74-letnica, ki že tri mesece v svoje stanovanje in iz njega hodi - skozi okno. Ko je en sosed v sodnem sporu dosegel, da so se zunanja vrata v njeno stanovanje zazidala, drugi namreč niso dovolili, da bi se odprl nov oziroma nekdanji notranji vhod. Upravnik večstanovanjske stavbe, ki je skušal posredovati v medsosedskem sporu, pravi, da se pri svojem delu doslej še ni srečaj s tako absurdnim in nečloveškim primerom.

Na podlagi sklepa sodišča je izvršitelj vhod v stanovanje na 
zunanji strani stavbe zazidal (na fotografiji), pri odpiranju 
novega, notranjega vhoda pa se je zapletlo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Na podlagi sklepa sodišča je izvršitelj vhod v stanovanje na zunanji strani stavbe zazidal (na fotografiji), pri odpiranju novega, notranjega vhoda pa se je zapletlo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PLANINA > Marijo Đukić Govekar smo obiskali med prazniki. Pričakala nas je z majhno lestvijo, ki jo je poveznila skozi okno, da smo lahko splezali nanjo in skozi okno vstopili v dnevno sobo.

“Vsak, ki mu povem, kaj se mi dogaja, se drži za glavo, kako je to mogoče. Grozno se počutim, psihično sem na tleh. Ne morem spati, ker samo razmišljam, kako bom šla zjutraj ven, ali bom padla. Vnukinja bi rada med počitnicami prišla k meni, pa si je nisem upala sprejeti. Ker se bojim, da bi se ji pri plezanju skozi okno kaj zgodilo, in ker nočem pokvariti njenih lepih spominov na Planino,” nam v solzah razlaga Đukić Govekarjeva, ki v stanovanju, ki je sicer v lasti njenega bivšega moža in sina, živi sama.

Stanovanje kupili z vhodom “na črno”

Zgodba, ki jo je pripeljala do situacije, v kateri je dobesedno zazidana v svoje stanovanje, ima dolgo, zapleteno in nesrečno zgodovino. Đukićevi so pred leti kupili stanovanje v starejši večstanovanjski stavbi v Planini, v katerem je prejšnji lastnik prvotni vhod v stanovanje iz hodnika zazidal in brez soglasja etažnih lastnikov naredil novega z zunanjim izhodom.

S takšno spremembo se ni strinjal eden od sosedov, ki je proti Đukićevim, ki so stanje dejansko podedovali, vložil tožbo in v njej po letih pravdanja tudi uspel. Pri novem vhodu je šlo namreč za nezakonit poseg v skupne prostore, etažni lastniki (razen tožnika) pa so strinjanje izrazili za nazaj, česar sodišče ni moglo upoštevati.

Đukićevi oziroma njihov odvetnik pa nazadnje niso uspeli niti s predlogom za odlog izvršbe, ker niso ustrezno, s konkretnimi dejstvi izkazali, da bi jim pri zazidavi edinega vhoda, zaradi katere bi bil potreben ponoven poseg v skupne prostore, za kar pa naj ne bi imeli več soglasja novih lastnikov, nastala nenadomestljiva ali težko nadomestljiva škoda.

Že tri mesece domov skozi okno

Na podlagi pravnomočnega in izvršljivega sklepa sodišča je sodni izvršitelj konec lanskega oktobra zunanji vhod zazidal. “Ko so zidarji nameravali odpreti stari vhod, pa so se oglasili sosedi na drugi strani in zagrozili s tožbo, češ da so stanovanje kupili, ko na hodniku ni bilo mojih vrat, in da se s posegom ne strinjajo.” Đukićeva zdaj v strahu pred posledicami že tri mesece hodi skozi okno, čeprav je bila operirana na obeh kolkih, na roki in ima težave z vrtoglavico. Pri svoji zelo uborni pokojnini pa ne ve niti, kako bo spravila skupaj dovolj denarja za plačilo zidarja, medtem ko ji je vrata že kupila sestra.

Kot pravi, doslej še ni zbrala dovolj poguma, da bi se obrnila po nasvet ali pomoč na kakšno ustanovo. “Gledam, berem zgodbe ljudi, ki so v še težji situaciji. Jaz le imam nek stalni dohodek, čeprav mi, ko plačam vse položnice in kredit za stroške postopka, ostane le okrog 50, 60 evrov. Živim zelo skromno. Za božič sem jedla polento z mlekom.”

Vhod skozi kopalnico?

Upravnik stavbe Dejan Radič iz družbe Tabor upravljanje in vzdrževanje nam je pojasnil, da so bili v teku sodnega postopka s primerom sicer seznanjeni, a da se kot upravniki in zastopniki vseh etažnih lastnikov vanj niso mogli vtikati, niti niso bili v njem udeleženi.

“Na vsakem zboru etažnih lastnikov je bil seveda ta spor omenjen, vendar sem sam povedal, da gre pri tem za spor med dvema etažnima lastnikoma, ki se civilno tožita in da mi kot upravljavci in tudi ostali etažni lastniki v njem nismo udeleženi, razen na poziv sodišča,” nam je povedal Radič.

Po njegovih besedah bi se v skladu s sodbo v trenutku, ko se je zunanji vhod zazidal, moral odpreti stari, notranji vhod. “A se je zapletlo zaradi različnih razlag, kje naj bi sploh bil stari vhod v stanovanje gospe Đukić. Nekateri etažni lastniki trdijo, da - glede na stari projekt stavbe, ki pa ga niso pokazali, - poteka skozi obstoječo kopalnico, kar pomeni, da bi bilo treba prestaviti vse inštalacije in popolnoma preurediti kopalnico, in ne nekoliko naprej, kjer bi se zgolj prebilo zid. Kot upravnik sem svetoval, da se vhod naredi tam, kjer je to najlažje in je zato potrebnih najmanj stroškov. Opozoril sem tudi, da lahko Đukićevi na podlagi sklepa sodišča, v kolikor bi prišlo do preprečitve odpiranja novih vrat, obvestijo policijo,” je pojasnil upravnik.

Upravnik potrkal na vest

Radič nam je dejal še, da je kot posrednik skušal potrkati na vest etažnih lastnikov, da je ne glede na njihove medsebojne odnose nečloveško ovirati nekoga pri tem, da si omogoči vhod v svoje stanovanje.

Na naše vprašanje, ali se je pri svojem večletnem upravniškem delu že srečal s podobnim primerom, pa je bil jasen: “Ne, nikoli, pa tudi drugi upravniki, s katerimi sem govoril, ne.”

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano