Dolžni smo spomina in odpuščanja

Tragična usoda na primorske padalce vse od leta 1998 vsak 11. november ob 11.00 zbere mednarodno skupino ljudi, ki se pokloni spominu na te domoljube. Junija je preminil zadnji slovenski padalec, Ciril Kobal.

  Irena Uršič iz Muzeja novejše zgodovine je opozorila, da so bili padalci, kljub domoljubju,  ožigosani kot izdajalci 
 Foto: Petra Mezinec
Irena Uršič iz Muzeja novejše zgodovine je opozorila, da so bili padalci, kljub domoljubju, ožigosani kot izdajalci  Foto: Petra Mezinec

ŠKRBINA > Zgodba je znana. Padalci so bili slovenski, večinoma primorski fantje, ki so jih angleške sile po kapitulaciji Italije izurile in poslale s padali na zasedena ozemlja. “V padalske vrste so prihajali s poitalijančenimi priimki in imeni, toda s slovensko dušo in srcem,” je povedala slavnostna govornica Irena Uršič iz Muzeja novejše zgodovine.

Po vojni so bili mnogi od njih, kljub domoljubju in izraženi podpori osvobodilnemu gibanju, ožigosani kot izdajalci. Za njimi je bila izgubljena vsaka sled. “Marsikateri svojci izvensodno pobitih so po odkritju posmrtnih ostankov izpovedali olajšanje. Svojcem likvidiranih padalcev to ni bilo dano,” je še poudarila zgodovinarka, ki je prepričana, da je dolžnost družbe, da se spominja preteklih tragičnih dogodkov: “Naša dolžnost je tudi odpuščanje tistim, ki so odgovorni za likvidacije.”

Poklon je minil tudi v spominu na zadnjega slovenskega padalca, ki je v preteklem preminil, Cirila Kobala, in na Boba Plana, ameriškega padalca. Tragično zgodbo o padalcih je pred sedemnajstimi leti obudil John Earle, ki je do svoje smrti pred dobrim letom dni živel v Trstu.

Tisti, ki že vrsto let spremljajo komemoracijo 11. novembra, se je po slovenskih govorih pobudnika slovesnosti in slovenskih pozdravih Američana Boba Plana v preteklih letih stožilo med govorom Christopherja Yvona, ki je svoj pozdrav izrekel le v angleškem jeziku, tako da ga številni udeleženci niso razumeli. Zbrane sta poleg njega nagovorila tudi David Lloyd, bivši veleposlanik, in Marko Bandelli, župan občine Komen.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano