Dobre zabave ni brez dobrega krompirja

Na Krompirjevi noči, eni najbolj priljubljenih družabno-zabavnih poletnih prireditev na širšem Postojnskem z najdaljšo tradicijo, se je v soboto zvečer zbrala množica obiskovalcev. Zanje so domačini, slabi letini navkljub, olupili in na različne načine pripravili tri tone krompirja, ki gre na Ubeljskem vsakič znova še posebej v slast.

Porcije okusnega ubeljškega krompirja, ki jih je pomagal nalagati tudi postojnski župan, med 
obiskovalce vneto delijo tudi najmlajši. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Porcije okusnega ubeljškega krompirja, ki jih je pomagal nalagati tudi postojnski župan, med obiskovalce vneto delijo tudi najmlajši. Foto: Veronika Rupnik Ženko

VELIKO UBELJSKO > “Kljub slabi letini je vsaka hiša, kot veleva tradicija, prispevala po zaboj krompirja, tako da smo ga skupno olupil in pripravili tri tone,” je povedala Ana Šantelj, predsednica Turističnega športnega in kulturnega društva Tisa Nanos, ki je organizator prireditve. Od popoldanskih do nočnih ur so obiskovalcem razdelili več tisoč brezplačnih porcij krompirja, v zevnici z ocvirki, praženega, v krompirjevem golažu, okisanega, ocvrtega s slanino in sirom, ki ga, kot priznavajo obiskovalci, znajo izkušene ubeljške gospodinje pripraviti zelo okusnega - seveda ob pomoči moških, ki skrbijo za peko v velikih, prav za to priložnost izdelanih pekačih.

Domačinom iz petih vasi pod Nanosom dobre volje za prostovoljno organizacijo prireditve, ki je v skoraj 40 letih postala nekakšen sinonim Ubeljskega, ne zmanjka. “Ker se med letom vedno manj vidimo, se je lepo srečati. To je res čas, v katerem se povežemo in združimo moči mladi in stari, se družimo in ob tem še nekaj koristnega naredimo. Organiziramo jo zato, da se imamo lepo mi in seveda obiskovalci,” pravi Šantljeva. Izkupiček prireditve vsako leto namenijo za izlet in piknik, pa tudi za različne naložbe, ki prispevajo k boljši kakovosti bivanja v vaseh. Z letošnjim naj bi med drugim prispevali za popravilo lokalnega vodovoda, obnovili pročelje kulturnega doma in posodobili prireditveni oder.

Zasnova prireditve ostaja “preverjena”. Dogajanje se začne z zabavnimi krompirjevimi igrami, na katerih se je letos najbolje odrezala skupina Mi pa dolgo nič iz okoliških vasi. Najtežji krompir, ki ga je prinesel Miran Vadnjal iz Studenca, je tehtal 805 gramov, kar je več kot kilo manj kot krompirji iz najboljših letin. Najzanimivejšo obliko školjke pa je imel krompir Metke in Mance Gorjanc iz Hrenovic. V tradicionalnem turnirju v briškoli in tršetu sta prvo mesto osvojila Bogdan in Branko iz Lož pri Vipavi. Med glasbenimi gosti, ki jih vedno izberejo tako, da zadovoljijo različne generacije in glasbene okuse, pa so bili letos Tanja Žagar, San Di Ego in Šank Rock.

VRŽ


Najbolj brano