“Dober postajaš, ko trpiš in so pogoji slabi”

Žan Papič je v domačem okolju že dolgo poznan kot tabornik, komik, prostovoljec in voditelj številnih prireditev. V zadnjem obdobju pa se je uveljavil tudi kot igralec, televizijski voditelj in organizator festivala komedije Bunga.

Žan Papič se je pogovarjal z Evelin Bizjak o različnih vlogah, 
ki jih igra v življenju. Foto: Petra Mezinec
Žan Papič se je pogovarjal z Evelin Bizjak o različnih vlogah, ki jih igra v življenju. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Med drugim je Žan Papič tudi idejni vodja dogodkov Premiki, s katerimi želi skupina prostovoljcev premakniti miselne meje v lokalni skupnosti. V petek pa je bil prvi gost novega niza Premikov. O karieri stand up komika je Papič spregovoril z Evelin Bizjak v Mladinskem centru Podlaga.

Izbira prostora ni bila naključna. Konec septembra pred natanko sedmimi leti se je Žan Papič tam prvič predstavil kot komik. Od takrat si je nabral veliko izkušenj. Lansko leto je na stand up oder stopil kar stokrat. “Čim več delaš, boljši si. Dober postajaš, ko trpiš in so pogoji slabi. Zato sem postal dober,” se posmeje Papič.

Vendar pa biti komik ni prav nič enostavno in prav vsak se sooči z največjim strahom; da se občinstvo šalam ne smeji.

Ja, komedija je enostavna in lahkotna za gledalce, a prav nič enostavna za ustvarjalce, je prepričan Papič. Lansko sezono je po gledaliških odrih navduševal tudi v predstavi Buh pomagaj, kjer je zaigral ob boku z Borisom Devetakom in Frankom Korošcem, letos pa so si ga ogledali tudi v manjši vlogi v nadaljevanki Ena žlahtna štorija.

Kaj Papič svetuje vsem mladim in tudi manj mladim? “Za srečo se je treba potruditi. Ukvarjajte se s sabo in vlagajte vase. To je najpomembnejše,” je povedal prvi gost letošnjih Premikov. Že prihodnji mesec bo skupina Premikov gostila chefa Igorja Peressona iz divaške Picerije Etna, novembra pa bodo na pogovor povabili profesorja fizike na sežanski srednji šoli Uroša Borjančiča.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano