Do mesta po daljši poti

Obvoznica mimo Ilirske Bistrice bo po napovedih državne direkcije za ceste nared avgusta. Že čez nekaj dni pa naj bi zaključili dela na mostu pred vasjo Rečica in tako odprli tudi delno zaporo ceste. Okoliški krajani, pa tudi vozniki iz smeri Podgrada, bodo pogrešali star odsek ceste do Ilirske Bistrice, saj jim nova trasa precej podaljšuje pot do mesta.

Z novim cestnim odsekom z rečiškega mostu čez Reko se bo 
voznikom iz smeri Podgrad precej podaljšala pot do Ilirske 
Bistrice. Cestni odsek, ki je prej peljal mimo Lesonita (na 
fotografiji levo od tovornjaka), bo poslej zaprt za ves promet.  Foto: Tina Milostnik Valenčič
Z novim cestnim odsekom z rečiškega mostu čez Reko se bo voznikom iz smeri Podgrad precej podaljšala pot do Ilirske Bistrice. Cestni odsek, ki je prej peljal mimo Lesonita (na fotografiji levo od tovornjaka), bo poslej zaprt za ves promet.  Foto: Tina Milostnik Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Gradnja 16,5 milijona evrov vredne obvoznice, ki je v zadnjih desetletjih daleč največja naložba v cestno infrastrukturo v ilirskobistriški občini, financirana pa bo večinoma (85 odstotkov) z evropskim denarjem, se počasi bliža koncu.

Veliki gradbeni podvigi

Veliko zanimanje krajanov je požela že ureditev krožišča pri Spetiču, sploh pa gradnja in hidravlični potisk 2700 ton težkega betonskega cestnega podvoza pod železniško progo in tudi podoben, a manjši podvoz za pešce in kolesarje v Vojkovem drevoredu. Do izgradnje obvoznice bo sicer tu potekal promet čez zavarovan železniški prehod, ki pa ga bodo po dograditvi obvoznice odstranili, v uporabi bo le podhod.

Dele bodoče obvoznice, dolge 2,5 kilometra, so že prekrili z nosilno asfaltno plastjo, asfaltirali pa celoten odsek ceste od zapornic v Trnovem do mostu čez Bistrico.

Izvajalci so uredili tudi že priključek na cesto proti Podgradu, ki bo potekala od mostu čez Reko mimo nekdanjega Lesonitovega obrata Žaga do obvoznice pri parkirišču za tovornjake.

Veliko poti bo drugačnih

Z ureditvijo tega odseka ceste se je za krajane vasi okrog Ilirske Bistrice, pa tudi za one, ki se vozijo in se bodo vozili iz podgrajske smeri ali proti njej, precej spremenil prometni režim.

Odsek glavne ceste iz Bistrice proti Podgradu mimo tovarne Lesonit, ki so ga krajani uporabljali desetletja, bo namreč po novem zaprt, promet bo potekal po novo urejenem že omenjenem odseku do križišča pri kamionskem parkirišču.

Del regionalne ceste, ki je do nedavnega Lesonit delila na dva dela, bo namreč po končani gradnji obvoznice postal last tovarne Lesonit, saj je državna direkcija za infrastrukturo prek menjalne pogodbe s tovarno od nje pridobila zemljišča za gradnjo novega cestnega odseka.

To pa že razburja marsikaterega voznika, ki se mu bo tako na poti iz Bistrice proti Podgradu in obratno precej podaljšala pot, moti pa tudi pešce in kolesarje s tega območja, ki se bojijo, da bodo morali za odhod v Ilirsko Bistrico ali prihod iz nje po obvoznici. Član uprave Lesonita Egon Bratož je namreč pojasnil, da bodo - ko bodo postali lastniki - zemljišče s cestnim odsekom plombirali in tako zaokrožili območje tovarne. Tako tudi po tem delu ne bo mogoče več iti peš ali s kolesom.

Vozniki pa se bojijo tudi zamaškov, ki bi utegnili nastati na križišču med priključkom novega cestnega odseka na obvoznico. Kot sporočajo na agenciji za infrastrukturo, semaforja na tem križišču namreč ne bodo postavili. Zamaške pa je pričakovati ne le zaradi voznikov, pač pa tudi zaradi več tovornjakov iz koprske smeri na Hrvaško. Zanje je sicer do 15. junija zaradi prenove rečiškega mostu promet še prepovedan.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano