Do Predjame z brezplačnim avtobusom

Predjamski grad vsako leto obišče veliko obiskovalcev. Ker je zanje v Predjami malo parkirnih mest, jih iz Postojne tja letos vozijo tudi brezplačni avtobusi.

Od Postojne do  Predjame od letos vozi turiste brezplačni avtobus Foto: Postojnska Jama
Od Postojne do Predjame od letos vozi turiste brezplačni avtobus Foto: Postojnska Jama

POSTOJNA, PREDJAMA > Predjamski grad, ki sodi po izboru svetovne turistične spletne strani Tourism review med deseterico najlepših gradov v Evropi, pritegne vsako leto skoraj sto tisoč obiskovalcev. Po obisku ga v Sloveniji prekašata le gradova na Bledu in v Ljubljani. A to pomeni tudi veliko prometa, kar v utesnjeni Predjami in ob majhnem parkirišču pod gradom ustvarja precej nejevolje.

Družba Postojnska jama, ki upravlja z gradom, domačini in Občina Postojna zato že nekaj let iščejo rešitve za parkirne zagate. Občina je lani uvedla za parkiranje v Predjami takso, a je s tem razjezila državo, ki takso celo izpodbija.

Da bi zmanjšali število avtomobilov, pa so v družbi Postojnska jama letos uvedli avtobus, ki obiskovalce gradu brezplačno odpelje iz Postojne. Kot pravi direktor družbe Marjan Batagelj, namreč kar 85 odstotkov vstopnic za Predjamski grad prodajo že v Postojni, obiskovalcem Postojnske jame, saj si mnogi turisti ogledajo obe znamenitosti.

Avtobus vozi med Postojno in Predjamo šestkrat na dan in kot pravijo v podjetju, je vedno zaseden do zadnjega kotička. “S tem smo prispevali tudi k trajnostnemu razvoju in razbremenitvi okolja pri Predjamskem gradu, kjer je število parkirnih mest bistveno manjše kakor pri Postojnski jami,” še poudarjajo v Postojnski jami.

V Predjamskem gradu čaka obiskovalce letos še ena novost: avdio-vodenje. To je obiskovalcem, prav tako kot v Postojnski jami, na voljo v 15 jezikih in zato obiskovalcem gradu še bolj približa zgodbe o njegovem najbolj znamenitem prebivalcu, Erazmu, pa tudi o zgodovini gradu, njegovi posebni umeščenosti v prostor in namenu, ki ga je grad imel ob nastanku.

Nekaj novosti je letos tudi v Postojnski jami. Jezikovne skupine za vsak ogled se oblikujejo že pred vstopom v jamo, skupine so, glede na posamezen jezikih, veliko manjše in obisk bolj individualiziran. “Zahtevnost gostov je vsako leto večja, od nas pa je odvisno, kako jih zadovoljimo, saj je le od tega odvisen naš rezultat. Zato med mladimi vzgajamo promotorje, ki obiskovalce ob prihodu sprejmejo, jih oskrbijo z vsemi informacijami,” pravijo v družbi.

MUZ


Najbolj brano