Divaški hotelir je za hotel Kras ponudil več kot Batagelj

Stečajni upravitelj Epica je na včerajšnji dražbi prodal postojnska hotela Kras in Sport ter poslovno-hotelski kompleks Kazarje. Prva dva je kupilo uspešno družinsko podjetje Malovec iz Divače, ki ga je v igri za Kras izzival prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj. Kupec Kazarij pa uradno še ni znan.

Blaž Malovec: “V nakupu postojnskih hotelov smo 
videli poslovno priložnost.”   Foto: Jaka Jeraša
Blaž Malovec: “V nakupu postojnskih hotelov smo videli poslovno priložnost.”  Foto: Jaka Jeraša

POSTOJNA > “Ste pa hitro izvedeli. Ja, lahko potrdim, da smo oddali najboljši ponudbi za hotela Kras in Sport. Naše podjetje se ukvarja z gostinstvom in turizmom, zato smo v tem videli poslovno priložnost in izziv. Ko bo postopek uradno zaključen, bomo povedali več o načrtih, za zdaj pa ne bi še dajali dodatnih informacij,” nam je včeraj popoldan potrdil Blaž Malovec, predstavnik družinskega podjetja, ki v Divača upravlja z dvema hoteloma, Malovec in Risnik, restavracijo in mesnico ter velja za eno najuspešnejših na Divaškem. Povedal nam je tudi, da bodo oba hotela sami prevzeli v upravljanje. V okviru stečajnega postopka je s hoteloma namreč upravljala družba Skupina Epic Eco, ki je sicer po uvedbi stečaja Epica nadaljevala njegovo dejavnost. >

Hotel Sport je bil naprodaj po izklicni ceni 700.000 evrov, Kras pa za 850.000 evrov, kar je pol manj od likvidacijskih vrednosti. Stečajni upravitelj Epica Dušan Taljat nam je povedal, da je na dražbi, ki je potekala po sistemu zniževanja izklicne cene, Sport prodal po nekoliko nižji ceni od izklicne, saj je bil ponudnik en sam. Za hotel Kras pa so se potegovali trije dražitelji, zato je na koncu iztržil ceno, ki je nekoliko višja od izklicne. O točnih številkah pa še ni želel govoriti. Neuradno smo izvedeli, da se je za hotel Kras resno potegoval tudi prvi mož Postojnske jame, Marjan Batagelj, a je Malovec nazadnje ponudil višjo ceno. Batagelj, ki je svojo namero po nakupu hotela Kras v zadnjem obdobju skrbno skrival, čeprav je v postojnski javnosti ves čas veljal za potencialnega interesenta, se včeraj na naš klic ni odzval.

Taljat po končani dražbi imen kupcev sicer ni želel razkriti, češ da so do zaključka postopka želeli ostati anonimni. Zdaj morajo namreč izpolniti še vse pogodbene obveznosti, prav tako morajo pravilnost prodajnega postopka preizkusiti sodišče, upniški odbor in ločitveni upnik, nazadnje pa mora sodišče k poslu podati še soglasje.

Kupec kompleksa Kazarje, ki je za celoto odštel nekaj manj kot 1,5 milijona evrov, tako še ostaja skrivnost. Po naših neuradnih informacijah naj bi bil povezan z aktualnim najemnikom dejavnosti ilirskobistriškega TIB Transporta v stečaju, TIB Logistika. “Ne morem komentirati,” nam je ob našem klicu presenečeno odvrnil Jernej Skubic, prokurist podjetja. Ni pa zanikal, da podjetje išče “rezervno” lokacijo.

Stečajni upravitelj sicer ni skrival zadovoljstva nad izidom, saj se je prodaja vlekla že dalj časa. Prav tako je ocenil, da bo nov upravljavec hotelov Sport in Kras dober, saj ima izkušnje.

Precej bolj kritičen pa je bil nekdanji prvi mož Epica Edo Progar, ki obžaluje, da je prišlo do “razprodaje” Epicovega premoženja po tako nizkih cenah. “Zame je to nesprejemljivo. Jaz sem dajal osebno poroštvo za investicije, ki so bile dosti višje,” nam je dejal Progar.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano