Dišal bo krompir v zevnici

Na grajskem dvorišču in v dvorani na Dolnjem Zemonu bodo jutri in v soboto prireditve letošnje že devete Male južne, zanimivega kulinaričnega in turističnega dogajanja, ki vsako leto konec avgusta pritegne na Zemon številne obiskovalce.

Tako so se mize šibile od dobrot na lanski Mali južni
Tako so se mize šibile od dobrot na lanski Mali južni  

DOLNJI ZEMON > Mladi člani zemonskega KD Grad so pred skoraj desetimi leti prišli do zamisli, da bi oživili star običaj popoldanske malice, v vsakdanjem življenju znane kot male južne. Kot je tedaj napovedal Primož Rojc, predsednik KD Grad, želijo s prireditvijo pritegniti čim več društev iz bistriške občine, ki na grajskem dvorišču skuhajo in obiskovalcem postrežejo zanimive in včasih tudi pozabljene domače jedi.

Že prva Mala južna pred devetimi leti je doživela nepričakovan odziv tako društev kot obiskovalcev. Prireditev se je očitno prijela in tudi po desetletju ostaja privlačna. Letos se je mladim Zemoncem pridružilo še enajst različnih društev iz Ilirske Bistrice, z Bača, iz Harij, s Kosez, Jasena, Pregarij in Gornjega Zemona. Pričakovati je, da bo tudi letos med domačimi dobrotami “kraljeval” krompir v zevnici, polit z ocvirki ali panceto, ena najbolj značilnih jedi krajev na Bistriškem. Manjkalo pa ne bo niti jote, štrukljev, obogatene polente, domačega peciva in še veliko podobnih dobrot.

Prireditve se bodo začele že jutri (petek) zvečer ob 20. uri, ko bodo v grajski dvorani odprli dve razstavi. Domači slikar in likovni pedagog Frane Dolgan bo predstavil svoja dela z motivi cvetja na platnu. Drugi domačin, Primož Rojc, pa na ogled postavlja razstavo starih razglednic bistriških ulic, ki so jo nekateri že videli v Galeriji na Vidmu v Ilirski Bistrici.

Osrednji del Male južne pa bo zapolnil sobotno popoldne. Ob 17. uri bodo društva na stojnicah začela pripravljati domače jedi, pol ure po kulturnem programu, ki se bo začel ob 18.30, pa bo sledil najprivlačnejši del prireditve, pokušina (brezplačna) pripravljenih jedi. Ves popoldne bo tudi pester program. Otroške delavnice, družabne igre in letos prvič ježa za otroke na islandskih konjih, ki bodo prišli iz grada Prestranek. Na koncu pa bo še ples z ansamblom Nasmeh.


Najbolj brano