Diplome za peto generacijo sežanske Višje strokovne šole

V Kosovelovem domu bodo popoldne odprli razstavo Oblika in slika 2016 študentov Višje strokovne šole Sežana. Razstava spremlja podelitev diplomskih listin lanskim 15 diplomantom šole. Tako razstava kot diplomske naloge so večinoma praktično zasnovani izdelki, mnogi povezani tudi s Krasom in kraškimi podjetji.

Študentje so včeraj še pripravljali razstavo svojih del. Foto: Petra Mezinec
Študentje so včeraj še pripravljali razstavo svojih del. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Načrtovanje in izvedba žrmelj - kamnitega ročnega mlina za mletje žita, Kras(no) kamnito darilo ter Oblikovanje vizualne podobe in promocijskih materialov za gostinski lokal Baraka so naslovi treh diplomskih nalog študentov, ki so lani zaključili študij na Višji strokovni šoli v Sežani in dokazujejo, da je študij usmerjen v pridobivanje praktičnega znanja in povezovanje študentov z morebitnimi bodočimi delodajalci. Z žrmljami je diplomirala Veronika Tišler, s kamnitim darilom Petra Pika Može, z vizualno podobo lokala Baraka v Komnu pa Komenka Nuša Švara.

Šola daje poudarek praktičnemu znanju vse od ustanovitve leta 2008 “Že od prvega letnika preko praktičnega izobraževanja študente usmerjamo, da delujejo v realnem okolju z realnimi projekti, se soočajo z realnimi težavami in iščejo realne rešitve,” je pojasnil Anton Marn, v. d. ravnatelja Višje strokovne šole, ki deluje pod okriljem Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana.

Šola je v teh letih postala prepoznavna v lokalnem okolju ne samo zaradi praktičnih izdelkov in diplom, ki nastajajo v povezavi z lokalnimi podjetji, temveč tudi zaradi številnih projektov in sodelovanj. K prepoznavnosti v kraškem in širšem slovenskem prostoru pa pripomoreta strokovnost zaposlenih in usposobljenost diplomantov, ki vstopajo na trg dela, opaža Marn. Slednjim se te dni pridružuje petnajsterica lanskih diplomantov, ki bodo diplomske listine prejeli na današnji svečanosti v Kosovelovem dom.

Ena med njimi, Darja Osojnik je za diplomsko delo izdelala igrice iz kamna: “Igra, ki sem jo izdelala, služi kot učni pripomoček. Lahko bi jo uporabljali v šolah ali pa naredili izdelek, ki bi ga bilo mogoče postaviti na police. Sicer pa je bilo na šoli mogoče pridobiti veliko praktičnega znanja,” je povedala diplomantka.

Tudi letos so še aktivni študenti pripravili pregledno razstavo, na kateri predstavljajo svoja dela. Letošnja bo posebna tudi zato, ker imajo na voljo obe nadstropji Kosovelovega doma. “Letos imamo prostor, da dela zadihajo. Imeli smo možnost večjega in širšega izbora, ki bo dal resničen občutek, kaj vse na naši šoli študentje počnejo,” je med včerajšnjim postavljanjem razstave povedala predavateljica na šoli Katja Gorup Pegan.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano