Dijakom ni nič pretežko

52 dijakov, od tega kar 17 deklet, se te dni v Veščinskem centru v Vipavi udeležuje tabora Mors in mladi. Udeleženci pridobivajo različna praktična znanja in veščine iz vojaškega življenja, hkrati pa spoznavajo nove prijatelje.

Mladi v taboru spoznavajo  življenje in delo vojaka ter   pridobivajo druga praktična znanja. Foto: Alenka Tratnik
Mladi v taboru spoznavajo življenje in delo vojaka ter pridobivajo druga praktična znanja. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska že od leta 1998 pripravljata poletni tabor MORS in mladi, ki je namenjen srednješolcem in srednješolkam. Za razliko od vrstnikov, ki te dni že poležavajo na plažah, se je 52 dijakov iz različnih koncev Slovenije odločilo, da bo šest dni preživelo bolj po vojaško.

“Zanimalo me je, kako zgleda življenje vojaka, saj tudi sama malo razmišljam o tej poti. Najprej sem razmišljala o študentskem taboru, potem pa so mi svetovali tega. Ni mi žal. Ni tako hudo, kot sem si mislila, prav fino se imamo, med sabo se dobro razumemo, tu dobiš nove prijatelje. Težka oprema ni problem, tudi vstajanje ob 5.30 ne, hrana je super, nismo lačni, kdaj smo še preveč siti,” je med urjenjem osnov taktike povedala letošnja maturantka Špela Novak iz Ljubljane.

Program izvaja Veščinski center Vipava, vključuje pa predvsem praktične vsebine iz vojaškega življenja. “V taboru jim predstavimo opremo, tudi orožje, gibanje na terenu, osnove taktike in preživetja v naravi. Od postavljanja šotorov, pridobivanja hrane v naravi, priprave kurišč, ker nekateri mogoče doma še niso nikoli zakurili, topografijo, orientacijo,” je pojasnil vodja tabora Tomaž Škvarč in dodal: “Upoštevamo, da so to dijaki in seveda z njimi ne delamo tako trdo kot z vojaki, so pa zelo zagnani in upoštevajo naša navodila. Če bi si kdo vseeno premislil, lahko predčasno odide, ampak to se še ni zgodilo.”

Letos si bodo udeleženci tabora ogledali tudi Muzej vojaške zgodovine v Pivki in 45. center goseničnih vozil.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano