Dež ni razredčil terana

V petek so v Dutovljah izpeljali tradicionalno ocenjevanje vina letnika 2014 ter staranih vin iz območja Krajevne skupnosti Dutovlje, osrednjega območja pridelave terana. Kljub neugodnemu vremenu so vinogradniki in vinarji lani uspeli pridelati dobra vina.

Strokovnjaki Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki sestavljajo strokovne komisije, vinska ocenjevanja priporočajo zlasti kot priložnost za učenje. Foto: Branko Kjuder
Strokovnjaki Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki sestavljajo strokovne komisije, vinska ocenjevanja priporočajo zlasti kot priložnost za učenje. Foto: Branko Kjuder

DUTOVLJE > “Zadnja štiri leta nam v vinogradih vreme res ni bilo naklonjeno. Lani je bilo preveč dežja, predlani je bila velika suša, tri leta nazaj spomladanska pozeba, še prej pa toča,” je za vinogradnika silno neugodne vremenske razmere, ki jih tepejo iz leta v leto, opisal vinogradnik Simeon Gulič.

Da pa vinogradniki in vinarji že premorejo dovolj znanja in zagnanosti in tudi v takšnih razmerah pridelajo dobra vina, je v petek potrdila petčanska strokovna komisija, na čelu katere je bila Tamara Rustja, specialistka za vinarstvo na Kmetijsko veterinarskem zavodu Nova Gorica. Neugodne vremenske razmere in samokritičnost vinarjev pa je najbrž povzročila, da so letos oddali na ocenjevanje manj vzorcev kot pretekla leta, le 19. Majda Brdnik, specialistka za vinogradništvo pri novogoriškem kmetijskem zavodu, je o ocenjenih vinih povedala: “Vina imajo dokaj intenzivno barvo, napak in bolezni skoraj ni bilo, saj je bil izločen le en vzorec. Kar 12 teranov je doseglo dovolj točk za naziv PTP. Očitno se vinarji učijo, čemur je v prvi vrsti tudi namenjeno takšno ocenjevanje.”

Med terani je najboljšega pridelal Boris Živec iz Skopega, drugo mesto je s teranom zasedel Marjan Tavčar iz Dutovelj, tretje pa Bojan Matelič, prav tako iz Dutovelj.

Med petimi belimi vini je zmagala klet Širca Kodrič iz Godenj s sauvignonom, sledila je klet Radišič iz Skopega s chardonnayem, tretje mesto je zasedel Simeon Gulič iz Koprive z malvazijo.

BM


Najbolj brano