Denarja za plače ni, v Ljubljani iščejo rešitve

Družba Lipica turizem je insolventna, njenih 35 zaposlenih je že drugi mesec brez plač, banka pa ji je zavrnila kratkoročno posojilo. Zaradi vprašljive prihodnosti družbe in tudi zaradi nadaljnje strategije upravljanja tako kobilarne kot turističnega dela Lipice so se včeraj zbrali na dveh parlamentarnih odborih. Dokončne rešitve Lipice turizma pred stečajem niso našli.

Družba Lipica turizem, ki upravlja z gostinsko-hotelskim delom v Lipici, je insolventna in nima denarja za plače, včeraj so se na parlamentarni seji iskali rešitve.   Foto: Lea Kalc Furlanič
Družba Lipica turizem, ki upravlja z gostinsko-hotelskim delom v Lipici, je insolventna in nima denarja za plače, včeraj so se na parlamentarni seji iskali rešitve.  Foto: Lea Kalc Furlanič

LJUBLJANA > Predstavnica Slovenskega nacionalnega holdinga (SDH) Nada Drobne Popovič je na včerajšnji večurni seji parlamentarnih odborov za kmetijstvo in za gospodarstvo povedala, da je bila akumulirana izguba Lipice turizma ob koncu lanskega leta 2,34 milijona evrov, dolg do 35 zaposlenih zaradi dela neizplačanih decembrskih in januarskih plač pa je 90.000 evrov.

Dve možnosti za poplačilo plač

V.d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak, ki ima po prenosu na SDH še do oktobra pooblastila voditi družbo Lipico turizem, je Delavsko hranilnico prosil za 50.000 evrov posojila, da bi lahko delavcem plačali del decembrske in januarsko plačo, vendar jim je hranilnica včeraj posojilo zavrnila. Prejšnji dve leti so si v zimskih mesecih, ko je tam mrtva turistična sezona, pomagali tudi s prodajo letnih kart za golf, česar pa letos ne morejo narediti zaradi neurejene razmejitve zemljišč v Lipici.

Po besedah predsednice sveta Kobilarne Lipica Mirande Groff Ferjančič so se pogovarjali o dveh možnostih, kako čim prej zagotoviti denar za plače. “Prva je, da bi Kobilarna in Lipica turizem d. o. o. v kratkem s skladom sklenili kratkoročno pogodbo za upravljanje z golfom, tako bi lahko dobili denar od celoletne članarine članov golf kluba, s katerim bi poplačali plače,” je pojasnila Groff Ferjančičeva. Druga možnost, sicer veliko manj verjetna, ki jo je izpostavila predsednica gostinskega sindikata Karmen Leban,pa bi bila v tem, da bi država prepoznala terjatev v golf hiško, vendar bi morali temeljito preučiti, ali za to obstaja pravna podlaga. O obeh se bodo odgovorni odločali v naslednjih dneh.

Čim prej do dolgoročne strategije

Sicer pa so na odboru včeraj sprejeli dva sklepa: da mora SDH pripraviti strategijo nadaljnjega dolgoročnega razvoja v Lipici in do konca marca izvesti skrbni pregled družbe oziroma načrt finančnega prestrukturiranja Lipice turizma.

V tem prelomnem času je torej lipiško jabolko, v katerega se država že nekaj let pripravlja močno ugrizniti, postalo še bolj kislo. Pogledi na prihodnost Lipice pa različni.

Kmetijski minister Dejan Židan je včeraj opozoril, da so prva skrb resornega kmetijskega ministrstva lipicanci in kulturna krajina, kjer se stvari v zadnjih letih izboljšujejo. Javni zavod Kobilarna Lipica je lansko leto preživel brez izgube, je dejal. Ob tem si Židan želi, da bi se rešitev našla tudi za turistično dejavnost in za Lipico turizem: ”Zavedam se, da sta turizem in Kobilarna Lipica medsebojno povezana, pa tudi, da ne smeta biti povezana tako, da začne neuspešni turizem potapljati kobilarno. Želim si, da bi turizem tu uspeval, vendar je to dejavnost, ki mora živeti sama in ne sme črpati državnega denarja.”

Lipica je kislo jabolko

Vanessa Grmek iz SDH pa je povedala, da bodo pripravili realen načrt, a je hkrati opozorila, da ”čudežne paličice ni”.

“Saga o Kobilarni Lipica se bere kot kriminalna zgodba ali bolje - kot Umori na podeželju,” pa je dejala poslanka Violeta Tomić iz ZL, ki je dala pobudo za včerajšnjo sejo. Stanje v kobilarni je po njenem mnenju odraz stanja v Sloveniji, netransparentnega upravljanja in pomanjkanja kakršnekoli strategije.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano