Denar za obnovo gozda po žledu

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis, prek katerega bo lastnikom gozdov lahko sofinanciralo dela za odpravo škode in obnovo gozda po silovitem žledolomu, ki je februarja 2014 prizadel velik del primorskih gozdov. Tem aktivnostim bo ministrstvo namenilo 700.000 evrov.

Kmetijsko ministrstvo je lastnikom gozdov, ki jih je februarja 2014  
poškodoval žled, za obnovo gozda namenilo 700.000 evrov.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Kmetijsko ministrstvo je lastnikom gozdov, ki jih je februarja 2014 poškodoval žled, za obnovo gozda namenilo 700.000 evrov.  Foto: Lea Kalc Furlanič

LJUBLJANA > > Podpora je namenjena kritju stroškov za odpravo škode in obnovo gozda, ki je bil poškodovan v naravni ujmi - žledu med 30. januarjem in 10. februarjem leta 2014. Upravičenci do podpore so fizične in pravne osebe, ki so lastniki gozdov v zasebni in javni lasti, vendar samo na območju, ki izhaja iz načrta sanacije gozdov. Ta je objavljen na spletni strani zavoda za gozdove.

Aktivnosti v poškodovanem gozdu, ki jih bo ministrstvo prek razpisa podprlo, so: nega obnovljenih površin, poškodovanega mladovja in tanjših drogovnjakov; obnova s sadnjo; zaščita mladja na obnovljenih površinah; priprava površin za obnovo gozda; odstranitev podrtega drevja iz varovalnih gozdov in vzpostavljanje gozdne higiene.

Razpis je ministrstvo objavilo 1. julija in bo odprt do porabe denarja (vnos vlog bo možen od 25. julija dalje), vendar pa je nepovratnega denarja na voljo zgolj 700.000 evrov, zato je nujno, da se zainteresirani čim prej lotijo priprave vloge. Obrazce vloge je možno natisniti s spletne strani kmetijskega ministrstva. Vse informacije nudijo tudi enote zavoda za gozdove. “Pomoč pri prijavi pa zainteresiranim vlagateljem iz Primorsko-notranjske regije nudi tudi Regijska razvojna agencija Zeleni kras, ki ima sedež v Prečni ulici v Pivki in elektronski naslov info@rra-zk.si,” opozarja Zdenka Žakelj z agencije.

Kmetijsko ministrstvo pa danes pripravlja predstavitev vsebine razpisa, ki bo ob 12. uri v pritličju zgradbe Slovenijalesa, na Dunajski cesti 22 v Ljubljani. Za obisk se je treba najaviti, seznanjajo z ministrstva. LKF


Najbolj brano