Delegacija SD obiskala občino Hrpelje-Kozina

Delegacija SD je obiskala občino Hrpelje-Kozina, kjer so se seznanili s težavami občine in se sestali s tamkajšnjimi gospodarstveniki. Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi ob robu obiska povedal, da občina, ki meji na Italijo in Hrvaško, lahko brez strahu pričakuje arbitražno odločitev, saj bo Slovenija vztrajala pri tem, da bo odločba dokončna.

Predsednik SD Dejan Židan Foto: STA
Predsednik SD Dejan Židan Foto: STA

HRPELJE, KOZINA > Židan je povedal, da pri podpori odločitve arbitražnega sodišča računa na mednarodno skupnost. "Prav je, da sosednja država, kakor tudi Zahodni Balkan spoznajo, da je to edini pravilni način reševanja spora, kadar se dve državi medsebojno ne moreta dogovoriti," je dodal Židan.

V izjavi za medije po srečanju z gospodarstveniki je Židan povedal, da so ti izpostavili predvsem, da je treba razbremeniti stroške plač, česar pa se v stranki zavedajo. Nekaj davkov se je že prestrukturiralo, prihaja pa čas, ko bo treba razbremeniti tudi srednji razred, najlažje preko dohodnine, je opozoril Židan.

Skozi občino Hrpelje-Kozina naj bi potekala tudi gradnja drugega tira. Židan je ob tem povedal, da se v stranki zavzemajo, da se projekt, ki je nastal pod vodenjem ministra Patricka Vlačiča, realizira. Drugi tir bo občini namreč omogočil lažje in na nek način tudi bolj varno življenje, hkrati pa bo pomenil dodaten zagon za Luko Koper.

Županja občine Saša Likavec Svetelšek je ob obisku delegacije SD izpostavila predvsem pritiske občine s strani italijanskih in koprskih gospodarstvenikov za gradnjo parkirnih mest za avtoprevoznike in postavitev vetrne elektrarne. Občina stoji na stičišču cest Reka-Trst in Ljubljana-Koper in zaradi velikega prometa nujno potrebuje obvoznico. Zaradi staranja prebivalstva se pojavlja tudi velika potreba po enoti doma starejših, je v izjavi povedala županja.

Občino Hrpelje-Kozina sta poleg Židana med drugim obiskali obrambna ministrica Andreja Katič in evropska poslanka Tanja Fajon.

STA


Najbolj brano