Furnir stoji že štiri mesece

Javorjev likvidacijski upravitelj se s potencialnim kupcem največjega bolnika v skupini, hčerinske družbe Javor Furnir, še pogaja. Hkrati pa je zaposlenim v podjetju, kjer proizvodnja stoji že od julija, ponudil možnost prijave na razpis za prezaposlitev v hčerinsko družbo Javor Vezane plošče, ki jo rešuje nov, nemški strateški partner.

Večina Javorjevih delavcev nima poravnanih socialnih prispevkov, plače pa dobivajo v obrokih Foto: Lori Ferko
Večina Javorjevih delavcev nima poravnanih socialnih prispevkov, plače pa dobivajo v obrokih Foto: Lori Ferko

PIVKA > “Psihično smo povsem na tleh. Ne vemo, kaj bo z nami. Ali bomo sploh obdržali delo ali bomo dobili plačila. Ne delamo že od julija, ker ni hlodovine. Minimalno plačo dobivamo že eno leto na obroke, prejšnji teden smo dobili 150 evrov za september. Nihče nas ne vpraša, kako sploh preživimo. Tudi prispevkov nimamo plačanih že več kot eno leto. Živimo v strahu, nihče si ne upa nič vprašati. Kdor vodilnim postavi kakšno neprijetno vprašanje, lahko dobi odpoved.“ S takšno izpovedjo se je na nas obrnila skupina delavcev Javor Furnirja, ki je želela ostati anonimna. Na nedavnem zboru delavcev so, kot so nam povedali, dobili pojasnilo, da bo v kratkem znana odločitev glede prodaje. V ponedeljek pa jih je na oglasni deski pričakal razpis, da lahko do 21. novembra oddajo ponudbo za zaposlitev v drugi Javorjevi hčerinski družbi Vezane plošče.

Ponudba brez garancije

Bojan Kramar, predstavnik območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko, nam je včeraj dejal, da ponudbo glede na težak položaj Furnirjevih delavcev ocenjuje kot nekorektno. “Zahtevali bomo, da preizkušene lesarske delavce prezaposlijo za nedoločen čas in da jih ne obravnavajo kot začetnike z ulice ali zavoda.“ Obenem bo sindikat zaradi načrtovane prodaje zahteval tudi podaljšanje roka. Delavce je tudi opozoril, da v kolikor bi podali izredno odpoved in nato zaposlitve v Javor Vezane plošče ne bi dobili, v primeru stečaja Javor Furnirja pri jamstvenem skladu ne bi mogli uveljavljati prednostnih terjatev.

S prispevki kmalu “na čistem”

Milan Šilc, likvidacijski upravitelj skupine Javor Pivka, ki je v likvidaciji, je včeraj na naše vprašanje o prodaji Furnirja povedal, da so pogajanja v sklepni fazi, ali bo do prodaje dejansko prišlo, pa še ni jasno. Glede razpisa pa, da v družbi Vezane plošče, za katero jim je uspelo pridobiti nemškega strateškega partnerja, glede na 100-odstotno povečanje proizvodnje načrtujejo dodatno zaposlovanje; sprva v tretji izmeni, potencialno pa tudi v četrti.

Strateškega partnerja v Javorju iščejo tudi za hčerinsko družbo Lamelirani program. V vseh treh družbah delavci sicer prejemajo plače z zamudo oziroma v obrokih, poravnanih pa nimajo niti vseh obveznih socialnih prispevkov, najdlje, že od lanskega poletja, prav delavci Javor Furnirja. Šilc nam je včeraj zagotovil, da so z finančno upravo ravnokar sklenili dogovor in da naj bi kmalu prišli “na čisto”. V odvisnih družbah Javor Opažne plošče in Javor Trgovina naj zamud pri izplačilih delavcem ne bi bilo.

Likvidacijski program z zamudo

Da jim bivši delodajalec kljub sklenjeni sodni poravnavi, s katero so se celo odrekli delu svojih terjatev, še vedno ni poravnal plač za šest mesecev v letu 2012, regresov in odpravnin, so v pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo, napisali tudi bivši zaposleni.

Likvidacijskemu upravitelju očitajo popolno ignoranco in izigravanje ter dodajajo, da je davčni upravi celo poslal lažne podatke o izplačilu dolgovanih plač.

Na republiškem inšpektoratu za delo so nam potrdili, da so v zadnjih mesecih prejel več prijav zoper delodajalce iz skupine Javor Pivka, in sicer predvsem v obliki pisnih opominov delodajalcu zaradi zamud pri izplačilu plač in neplačanih prispevkov. “Inšpektorat je zaradi ugotovljenih kršitev glede plačila za delo (zamude pri izplačilu plače, kršitve glede plačila regresa,...) že ukrepal z izrekom globe, vendar vsi postopki še niso zaključeni,“ so nam pojasnili. Odgovorov finančne uprave pa zaradi varovanja davčne tajnosti nismo dobili.

Šilc je dopise bivših zaposlenih medijem včeraj označil za izsiljevanje in ogrožanje delovnih mest tistih zaposlenih, ki trenutno še delajo. “Ti zaposleni so bili v prejšnji strukturi na vodilnih položajih in bi lahko v letih 2010 in 2011 tudi sami s svojim delom pripomogli, da v Javorju ne bi prišlo do takšnega stanja, zato se mi zdijo danes njihove izjave nemoralne,” je dejal Šilc. Zaposlitve so izgubili zaradi “stroškovnega očiščenja” in kadrovske optimizacije, ki je bila po Šilčevih besedah nujna za preživetje družb.

Šilc ob tem priznava, da likvidacijski program zaradi propada Factor banke, ki je zagotavljala bančne garancije, in letošnjega žleda izvaja s približno polletno zamudo, za kar pa imajo upniki, od bank do dobaviteljev in večine delavcev, po Šilčevih besedah razumevanje.

Obenem Šilc zagotavlja, da je premoženja za poplačilo upnikov, ki imajo skupaj več kot 16 milijonov terjatev, od tega 14 milijonov banke, dovolj, če bodo tudi prodaje nepremičnin in odvisnih družb uspešne. “Če ga ne bi bilo dovolj, sem prvi, ki moram oklicati stečaj,” je še dodal.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano