Defibrilator tudi v Pivki

Po zaslugi dobrodelne akcije Radia 94, ki je skupaj z območnim združenjem Rdečega križa Postojna-Pivka ob svoji 22-letnici izpeljal dobrodelni večer z Denisom Avdićem, je pivška občina dobila že enajsti defibrilator, prvega javno dostopnega v naselju Pivka.

Radio 94 in območno združenje RK Postojna-Pivka sta 
pivškemu županu predala defibrilator, ki bo prvi javno dostopen v Pivki.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Radio 94 in območno združenje RK Postojna-Pivka sta pivškemu županu predala defibrilator, ki bo prvi javno dostopen v Pivki.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Radio 94 ga je nabavil z izkupičkom od prodanih vstopnic in ga v petek, pred sobotnim svetovnim dnevom prve pomoči, predal pivškemu županu Robertu Smrdelju. Veliko zaslug za vzpostavitev mreže javno dostopnih defibrilatorjev tako v Občini Pivka kot v Občini Postojna in vzporedno usposabljanje laikov ima projektna skupina Ponosni, da lahko pomagamo pod vodstvom reševalca Stojana Boliča, ki deluje v okviru območnega združenja Rdečega križa. Članica skupine Petra Šajn je poudarila, da so bili v zadnjih štirih letih, od kar se je projekt začel, defibrilatorji za oživljanje uporabljeni 13-krat, od tega petkrat uspešno (enkrat že s temeljnimi postopki oživljanja brez defibrilatorja). Veliko zaslug za to imajo usposobljeni prvi posredovalci, ki jih je samo v pivški občini skoraj sto, pa tudi sistem alarmiranja, ki poteka prek regijskega centra za obveščanje Postojna.

Pivški župan je ocenil, da gre za “fascinantne” številke za tako majhen prostor, ki upravičujejo vsak nameščen aparat, in napovedal, da občina načrtuje postavitev defibrilatorjev še v Selce, Slovensko vas in Volče.

Nazadnje se je pomembnost razvejane mreže in usposobljenih prvih posredovalcev za reševanje življenj potrdila pred nekaj dnevi, ko so zagorski gasilci, sicer tudi člani ekip prve pomoči Rdečega križa, s pomočjo defibrilatorja v Parjah rešili življenje komaj 35-letnemu domačinu. VRŽ


Najbolj brano