Darko Ravnikar novi direktor družbe Lipica Turizem

Slovenski državni holding (SDH) je za direktorja družbe Lipica turizem d. o. o. za obdobje štirih let imenoval Darka Ravnikarja, ki je bil tudi član strokovne ekipe za sanacijo družbe. Lipico Turizem je doslej vodil Boštjan Bizjak, ni pa še jasno, ali bo ta nadaljeval z vodenjem družbe Kobilarna Lipica. Mandat vršilca dolžnosti mu je potekel v nedeljo.

Darko Ravnikar Foto: STA
Darko Ravnikar Foto: STA

LIPICA > Danes je za magistra turizma iz Kopra Darka Ravnikarja prvi delovni dan na mestu novega direktorja družbe Lipica turizem. Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja z Lipico turizmom, ga je namreč med 17 prijavljenimi kandidati izbral za najbolj primernega.

Ustreznost kandidata je ocenila tudi kadrovska komisija SDH, Ravnikar ji je predstavil vizijo razvoja v Lipici, ki poudarja predvsem strateški in operativni razvoj družbe ter razdelano strategijo trženja destinacije in potreb po povezovanju s kobilarno. Ravnikarju razmere v Lipici niso neznane, saj je bil med letoma 2012 in 2013 tam član strokovne ekipe, ki je zasnovala in peljala sanacijo družbe Lipica turizem. Slednji zaradi zelo slabega poslovanja grozi stečaj.

“Zagristi bom moral v enega najbolj kislih jabolk, kar jih pozna slovenska javnost. A v tem vidim izziv, zato sem se tudi prijavil na razpis. Menim namreč, da ima Lipica turizem, preden se razglasi stečaj, še nekaj možnosti. Ne predstavljam si, da bi gostinstvo in hotelirstvo v Lipici zamrla,” je popoldne po predaji poslov prejšnjega v. d. direktorja Boštjana Bizjaka pojasnil Ravnikar.

Za enega od prvih ciljev si je zadal izboljšanje poslovanja z dobavitelji. Ocenjuje namreč, da je v dogovarjanju z njimi še nekaj manevrskega prostora. “Menim, da se dosedanje vodstvo ni najbolj uspešno dogovarjalo z dobavitelji. Če bi nam slednji malo bolj prisluhnili, namesto da blokirajo dobave, ker se jim neredno plačuje, bi si družba vsaj kratkoročno malo opomogla, bolje delala in jih zato redno izplačevala,” se nadeja več uspeha v pogajanjih z dobavitelji novi direktor.

Preseči mrtvo sezono

Omenja še, da verjame v izboljšanje sodelovanja z Golf clubom, ki uporablja lipiško igrišče, z izkupičkom od njihovih letnih kart pa so si v Lipici turizem ponavadi pomagali premostiti tri mesece zimske mrtve sezone. Zaradi neurejenih lastninskih zadev z zemljiščem golfa pa so se zadeve v zadnjem letu malo zaostrile. “Zato moramo mrtvo sezono odpraviti, preseči. Že takoj bomo začeli delati na tem, da je prihodnje leto ne bomo imeli, ampak tiste tri mesece zapolnili z dejavnostmi, ki so za zimski čas primerne, kot je kongresni turizem in podobno,” je prepričan Ravnikar. Zaveda se, da bo poslovanje treba racionalizirati, v kar sodi tudi zmanjšanje števila zaposlenih, “vendar bomo, če bomo primorani v to, pa čeprav normativov ne presegamo, to storili v dogovoru s sindikati.”

Sicer je Ravnikar tudi predsednik Konjeniškega kluba v Lipici, doslej pa je opravljal številne naloge s področja vodenja projektov v različnih, predvsem marketinških organizacijah.

Kobilarna brez direktorja

Brez odgovorne osebe pa je danes ostal javni zavod Kobilarna Lipica. Vršilcu dolžnosti direktorja Kobilarne Boštjanu Bizjaku je namreč v nedeljo potekel tretji enoletni mandat in čeprav je svet zavoda že 23. septembra ocenil, da je najprimernejši kandidat za poln mandat in ga predlagal vladi v imenovanje, se vlada o tem še ni izjasnila. Na četrtkovi redni seji je odločanje o tem prekinila in ga prenesla na dopisno sejo v nedeljo, tam pa sklenila, da bo o tem odločala na prvi redni seji, predvidoma v četrtek. Na vprašanje, kdo je od danes odgovorna oseba v javnem zavodu kobilarna Lipica, na vladnem uradu niso odgovorili.

Odločitev o imenovanju direktorja s polnimi pooblastili ali v.d. je sicer v rokah vlade, pravi predsednica sveta zavoda Miranda Groff Ferjančič: “Mi smo svoj predlog vladi podali. Vlada ima pristojnost, da bodisi sledi našemu predlogu, bodisi imenuje vršilca dolžnosti mimo sveta zavoda.”

In ta možnost se zdi iz dneva v dan bolj verjetna. Medtem ko je še v četrtek zvečer minister za kmetijstvo Dejan Židan trdil, da njegovo ministrstvo, pristojno za Kobilarno Lipica, podpira Bizjaka, pa lobiranja zadnjih dni kažejo, da je Bizjakovo imenovanje vse manj verjetno.

Pri tem očitno ne gre samo zanj, temveč tudi za način sobivanja tržnega in javnega dela v Lipici. Bizjak zagovarja ločitev obeh in podrejenost turizma Lipici, drugi pol, ki ga pooseblja minister Zdravko Počivalšek, pa združevanje obeh delov.

Danes se je razširila vest, da naj bi Počivalšek ponujal vodenje Kobilarne strankarskemu kolegu, poslancu SMC iz Kopra Marku Ferlugi, ki si je poleti tudi že ogledal kobilarno, a je ta zanikal, da bi se kdo z njim pogovarjal o vodenju Lipice. “Zaenkrat sem poslanec v Državnem zboru in poskušam tam delati po svojih najboljših močeh. Osrednji točki mojega dela sta drugi tir in Lipica, zato sem si poleti res ogledal Kobilarno, a le zato, ker me je zanimalo, kam gre 5,6 milijona evrov našega denarja. Služba me po koncu mandata čaka v Portorožu,” je dejal. Na vprašanje, ali bi bil pripravljen prevzeti Kobilarno, če bi ga za to prosili, pa je dodal, da bi razmislil, prej pa bi se moralo glede Lipice še marsikaj razčistiti.

LEA KALC FURLANIČ,

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano