Danes in jutri žanjejo sivko

V Ivanjem Gradu pri Komnu se je danes začela dvodnevna prireditev, tradicionalni Festival sivke na Krasu, ki bo letos praznoval že peto obletnico. Danes in v nedeljo bo v okviru festivala potekala ročna in strojna žetev sivke, organizatorji pa so pripravili tudi številne druge dogodke.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

KOMEN > Zgodaj popoldan bo v Ivanji Grad prispela volovska vprega in žanjice iz Merč, ki bodo prikazale, kako se je želo po starem. Ženske bodo žele sivko, moški pa bodo poskrbeli za njeno spravilo. Z volovsko vprego bodo nato pridelek odpeljali do prostora za predelavo, saj je treba požeto sivko predelati v štirih urah, da se dobi kakovostno sivkino olje.

Obiskovalci festivala pa si bodo na eni od njiv lahko sami utrgali šopek dišeče sivke. Društvo Ekotera je pripravilo tudi več predavanj, spregovorili bodo o aromaterapiji, kraški kulturni dediščini, ekološkem kmetovanju in sivki na Krasu.

Organizatorji obljubljajo tudi bogat spremljajoči program, ki bo ponujal razne delavnice - o hidrolatih, o izdelavi trdega mila, o izdelavi šopkov, pletenic in venčkov in mnogo drugega. Prikazali bodo tudi oblikovanje v steklu, železu in kamnu, obiskovalci si bodo lahko ogledali parno destilacijo, s katero pridobivajo eterično olje sivke in hidrolat.

Seveda na prireditvi, ki bo potekala še v nedeljo, ne bo manjkala niti sivkina tržnica. Danes bo obiskovalce v popoldanskih urah zabaval Tori trio, Dejan Štemberger pa bo za obiskovalce zaigral na posebno glasbilo hang drum.

STA


Najbolj brano