Dan po božiču blagoslov konj

Štirinajst konjarjev iz bistriške občine je na štefanovo po stari tradiciji pripeljalo svoje konje na blagoslov v Harije.

 Foto: Tina M. Valenčič
Foto: Tina M. Valenčič

HARIJE > Ker cerkev v Harijah nosi ime po svetemu Štefanu, zavetniku konj in konjarjev, ki goduje 26. decembra, in ker je daleč naokoli edina z zavetnikovim imenom, je blagoslov konj v Harijah že star in tradicionalen običaj.

Včasih so k blagoslovu svoje živali v Harije vozili ne le z bistriškega, pač pa tudi s pivškega in postojnskega konca. “Za časa Italije so bila zbiranja prepovedana in ni bilo organiziranega blagoslova, tudi Jugoslavija ni bila temu naklonjena, a kljub temu so konjarji iz bližnjih krajev prihajali k maši in so darovali za zdravje živali,” je povedala Alenka Penko iz domačega društva KETŠD Alojzij Mihelčič, ki je tudi pripravilo sobotni blagoslov konj.

V soboto je k žegnu ponosne živali pripeljalo 14 konjarjev iz bistriške občine. Poleg blagoslova so bili skupaj z obiskovalci deležni Štefanovega “lučanja”, starega običaja obmetavanja z žitom, ki ga v Harijah pripravijo v spomin na zavetnika. “Svetega Štefana so kamenjali Judje, mi se obmetujemo z zrnjem. Žito simbolizira kamenje, sicer pa naj bi je to tudi simbol zdravja, sreče in dobre letine. Takšen običaj obmetavanja se je na Primorskem ohranil le še v Boljuncu, kjer se obmetavajo s pomarančami in jabolki,” je povedala Alenka Penko.

Prireditelji blagoslova konj so ob tej priložnosti izdali tudi Harijske novice, lokalni časnik, ki ga izdajajo enkrat letno in prinaša pregled dogajanja v njihovem kraju. Letos so zabeležili tudi zapis o službovanju duhovnika Franca Primca v harijski cerkvi, ki ga je obiskoval tudi Valentin Vodnik.

TMV


Najbolj brano