Dan klobas s kožami se širi

Prihodnji ponedeljek, 6. februarja, bodo v gostilni Ukmar v Dutovljah praznovali 2. Dan za krodegine, vzorce za ocenjevanje bodo v tamkajšnji gostilni Ukmar zbirali od srede dalje.

Že lani so restavracije pripravile zanimive jedi iz krodeginov, 
letos bo izbira še pestrejša. Foto: Petra Mezinec
Že lani so restavracije pripravile zanimive jedi iz krodeginov, letos bo izbira še pestrejša. Foto: Petra Mezinec

DUTOVLJE > “Prireditev je nastala lansko leto povsem po naključju. Ker je bil lani odziv tako dober, smo se odločili, da letos ocenjevanje in predstavitev jedi iz krodegin ponovimo,” pojasni Dejan Stevanovski, idejni vodja in organizator prireditve.

Želijo si, da bi se ocenjevanja udeležilo čim več ljudi, ki delajo krodigine, krodige, kožarice, krotigine, mužet ali drugače imenovane klobase, izdelane iz prašičjega mesa in kož.

Na lanskem prvem ocenjevanju so prejeli 31 vzorcev, letos jih pričakujejo med 40 in 50, iz Goriških brd, Vipavske doline in s Krasa. Vzorce, tri pare krodegin, bodo zbirali od srede do nedelje v gostilni Ukmar. Poleg ocenjevanja se bo z jedmi iz krodegin predstavilo približno 15 restavracij in gostiln z vse Primorske. Jedi bodo s svojimi vini pospremili domači vinarji. “Zanimanja za prireditev je veliko in že lani je prostora v gostilni skorajda zmanjkalo, zato bo Nada Slijepčević iz gostilne Ukmar poskrbela tudi za šotor za vse obiskovalce,” še pove Stevanovski, ki pa zatrdi, da je glavni namen dogodka dobra volja, druženje in zabava.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano