Dan D v parku vojaške zgodovine

V pivškem parku vojaške zgodovine že vse leto z različnimi dogodki obeležujejo 100-letnico prve svetovne vojne, na včerajšnjem festivalu, ki predstavlja vrhunec leta, pa so uprizorili enega od spopadov, kakršni so pred 70 leti vodili v kapitulacijo Nemčije.

Glavna atrakcija bitke je bil ameriški samohodni top iz druge svetovne vojne M36 jackson, ki je bil sponzorsko obnovljen prav za včerajšnji spopad Foto: Veronika Rupnik Ženko
Glavna atrakcija bitke je bil ameriški samohodni top iz druge svetovne vojne M36 jackson, ki je bil sponzorsko obnovljen prav za včerajšnji spopad Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > “Za nas je danes prav gotovo dan D. Začetek konca druge svetovne vojne, neposreden poseg zaveznikov v vojno v Evropi, konec nacistične Nemčije. To naj bi bilo tudi sporočilo današnjega dogodka,” nam je, vživet v dogajanje med zadnjimi pripravami, sredi nemškega tabora včeraj razlagal podpolkovnik in vodja tabora Samo Štravs, sicer član Zgodovinsko zbirateljskega društva Planika iz Radovljice. Ob pripombi, da je pravzaprav na napačni strani, pa odvrnil, da takšne vloge, enkrat na strani zmagovalcev, drugič poražencev, rad sprejema zaradi popularizacije zgodovine vojn. “In zaradi pomoči muzeju v Pivki in za njegovo promocijo, saj je ogromno naredil za ohranitev vojaške zgodovine.”

V približno 20-minutnem spopadu, adrenalinsko podprtem s pirotehniko, so Američani s pomočjo originalnega primerka lovca na tanke, samohodnega topa M36 jackson, kakršni so sodelovali tudi v Normandiji, zavzeli nemški tabor. “Ena takšnih bitk bi se prav lahko zgodila po izkrcanju v Normandiji, ko so zavezniki začeli izpodrivali Nemce,” nam je pojasnil Ludvik Filipičiz Strelskega društva 1991 iz Ljubljane, tokrat v vlogi ameriškega vojaka. Na vprašanje o občutkih po zmagi pa se je le nasmehnil. “Verjetno precej manj intenzivni kot leta 1944. Bistvo dogodka je v prikazu opreme, takratnega življenja in spomin na dogajanje, ki je zaznamovalo cel svet,” je ocenil Filipič.

Zavezniško izkrcanje v Normandiji, največje vojaško izkrcanje v zgodovini človeštva, je prineslo prelom v drugi svetovni vojni. Takrat je namreč postalo jasno, da bo Nemčija, ki se je bila prisiljenja bojevati na treh frontah hkrati, slej kot prej poražena. Nemčija je kapitulirala slabo leto zatem, 8. maja 1945.

Toda večino obiskovalcev je, resnici na ljubo, bolj kot zgodovinsko podoživljanje pritegnil spektakel. V parku so jih včeraj našteli 3500, v letošnjem letu pa se bodo približali 30.000 obiskovalcem, med katerimi pa, kot poudarjajo v parku, številne bolj kot tanki dejansko pritegnejo zgodbe, ki stojijo za njimi.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano