DUTB pošilja Javor v stečaj

Okrožno sodišče v Kopru je včeraj na predlog največje upnice, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) nad matično družbo Javor začelo stečajni postopek, postopek poenostavljene prisilne poravnave pa ustavilo, ker naj Javor ne bi ustrezno oziroma pravočasno dopolnil predloga za odlog odločanja o stečaju. Likvidacijski upravitelj Javorja Milan Šilc je to zanikal in opozoril, da je sodišče naredilo napako pri datumih.

Sodišče na predlog DUTB pošilja pivški Javor v stečaj. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Sodišče na predlog DUTB pošilja pivški Javor v stečaj. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Manj kot mesec dni po začetku postopka poenostavljene prisilne poravnave nad matično družbo Javor, ki jo je njeno poslovodstvo predlagalo zaradi spodletelega poskusa poplačila upnikov v okviru likvidacije, je sodišče včeraj postopek prisilne poravnave ustavilo in nad Javorjem začelo stečajni postopek.

Javor predlagal odložitev

Predlog za stečaj je vložil DUTB, ki je tudi založil predujem za kritje začetnih stroškov stečajnega postopka. Upnika Banka Koper in Factor Banka pa sta prijavila udeležbo. Sodišče je s predlogom in prijavo udeležbe seznanilo Javor, ki je vložil zahtevo za odložitev odločanja o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka, ne da bi ugovarjal obstoju upnikove terjatve ali okoliščinam, na podlagi katerih je upnik utemeljil dolžnikovo insolventnost.

Javor je za odložitev prosil zaradi že začetega postopka prisilne poravnave. Toda sodišče ugotavlja, da je pri ukrepih o finančnem prestrukturiranju sicer predložil dokaz o sklicu skupščine (ki bi odločala o dokapitalizaciji družbe), ne pa tudi dokaza, da bi bil sklic skupščine objavljen v skladu z zakonom, kar je pogoj za popolnost zahteve za odložitev odločanja o uvedbi stečaja. Ker dolžnik predloga za odlog ni ustrezno dopolnil, je sodišče sklenilo, da se nad njim začne stečajni postopek, je razvidno iz sklepa sodišča.

Šilc: sodišče naredilo zmešnjavo

Likvidacijski upravitelj Javorja Milan Šilc je v odzivu za PN včeraj to zanikal in dejal, da je sodišče “naredilo totalno zmešnjavo in zamešalo dokumente z datumi”. Pojasnil je, da je namreč prav dan prej prejel poziv sodišča, naj v treh dneh predloži dokumentacijo, da je bila skupščina pravilno sklicana. “Očitno levica ne ve, kaj dela desnica,” je dejal in napovedal pritožbo. “Sodišče je naredilo kardinalno napako. Včeraj me pozivajo, naj v treh dneh predložim še neke dokumente, danes pa odločijo o stečaju. Sramota za sodišče, da ne zna brati datumov in svojih dopisov,” je dejal. Povedal nam je tudi, da se je pojavila ameriška finančna družba, ki je že navezala stik z bankami upnicami za odkup vseh terjatev in vstop v lastništvo Javorja, kar bi omogočilo revitalizacijo. “Ravno s to napako sodišča je zelo verjetno, da smo jih odgnali. Ali za to prevzema materialne in ostale posledice sodnica Špela Grilc?”

Za sindikat logična posledica

Odločitev o uvedbi stečaja, če seveda ni prišlo do napake, pa ne preseneča Bojana Kramarja, območnega sekretarja Zveze svobodnih sindikatov za Primorsko in Notranjsko. “Glede na dosedanji potek propadanja dveh hčerinskih družb na lokaciji Pivka je to čisto logična posledica,” je komentiral. Z vidika bivših delavcev Javorja, ki so šli v tožbe, pa niso dobili izplačanih odpravnin, je ta novica po njegovem pozitivna. “Ne morem pa reči, da bo tudi poplačilo ugodnejše. Kaj bo s poplačilom, ni mogoče napovedovati.”

Na pivški lokaciji Javorja je proizvodnja sicer ugasnila že s stečajem hčerinske družbe Vezane plošče in likvidacijo družbe Lamelirani programa. Ali se bo kljub stečaju v okviru najema še najprej nadaljevala vsaj na Prestranku in Belskem, kjer dela še približno 70 delavcev, pa bo zdaj v rokah stečajnega upravitelja.

Kramar ne pričakuje, da bi se zaradi začetka stečaja kaj zalomilo na ostalih dveh lokacijah, kjer v okviru najema prostorov še poteka proizvodnja, in sicer opažnih plošč v Belskem in furnirja na Prestranku, saj “se lahko z najemnim in pozneje prodajnim razmerjem na novo urejajo stvari”. “Kar teče, se mora nadaljevati,” je poudaril Kramar.

Sodišče je za upraviteljico imenovalo Melito Butara, upnikom pa kot zadnji rok za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic določilo 8. marec.

Javor ima za 23 milijonov obveznosti, največ do DUTB in Banke Koper, in le devet milijonov sredstev.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano