Človek, ki je raziskal 1600 jam

V Notranjskem muzeju je do konca novembra na ogled razstava ob 120-letnici rojstva Egona Pretnerja, enega naših največjih speleologov in speleobiologov ter poznavalca jamskih hroščev.

Egon Pretner je raziskal več kot 1600 jam.
Egon Pretner je raziskal več kot 1600 jam.  

POSTOJNA > Leta 1896 rojeni Egon Pretner je širši in strokovni javnosti premalo znan raziskovalec jam in življenja v njih. To vrzel zdaj zapolnjuje razstava, ki jo je v Notranjskem muzeju pripravil kustos biolog Slavko Polak. Z njo osvetljuje življenje in delo enega naših največjih speleologov in speleobiologov ter zlasti poznavalca jamskih hroščev. Na ogled je tudi dnevnik Pretnerjevih ekskurzij, spomin nanj pa razstava obuja tudi s kratkim filmom, ki ga je med letoma 1975 in 1980 posnel njegov kolega Peter Tonkli.

Egon Pretner velja za enega naših največjih speleologov in speleobiologov, ne le v Sloveniji, pač pa je bil poznan tudi v mednarodnih speleoloških in spelobioloških krogih. V jame je zahajal in proučeval jamske hrošče že od ranih nog. Po drugi svetovni vojni se je zaposlil na Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU v Postojni, kjer je marljivo deloval vse do svoje smrti leta 1982.

“Pri svojem delu je opravil čez 3600 obiskov jam, kar je verjetno rekordno število. Objavil je mednarodno odmevna strokovna dela in našel ter opisal veliko novih vrst jamskih živali. Svoja potovanja po jamah Slovenije in drugih dežel nekdanje skupne države je vestno beležil v dnevniku, ki pa ga zaradi njegove nepričakovane in prerane smrti ni uspel objaviti,” pojasnjuje Polak.

Pretner je pokopan na Otoškem pokopališču. Postojna je njegov prispevek h krasoslovju počastila tudi tako, da je po njem imenovala eno od ulic, 120. obletnico njegovega rojstva pa so v Notranjskem muzeju letos obeležili z razstavo, ki bo na ogled do konca novembra.

MUZ


Najbolj brano