Civilna iniciativa za Lipico

“Kraševci se bomo zganili šele, ko bo objavljena še cena Kobilarne Lipica,” se je na novico o znižanju višine osnovnega kapitala družbe Lipica turizem odzval Stanislav Renčelj, dolgoletni vodja investicij v Kobilarni in eden od pobudnikov civilne iniciative za Lipico, ki naj bi se danes registrirala v Sežani.

 Tudi med Kraševci so  velika razhajanja o tem, ali naj se Lipica 
razvija kot konjerejsko-konjeniško središče ali  kot turistični 
cilj. Foto: Marica Uršič Zupan
Tudi med Kraševci so velika razhajanja o tem, ali naj se Lipica razvija kot konjerejsko-konjeniško središče ali kot turistični cilj. Foto: Marica Uršič Zupan

LIPICA > V civilni iniciativi se zbirajo predvsem Kraševci, ki jim ni vseeno, kaj bo z Lipico. Kakšna stališča bodo zastopali, bo zanimivo slišati, saj so tudi med Kraševci velika razhajanja o tem, ali naj se Lipica razvija kot konjerejsko-konjeniško središče ali kot turistični cilj. Še vedno je tudi veliko takih, ki se jim kolca po časih, ko je bila Lipica prostor za lokalne zabave. O družbi Lipica turizem, o kateri naj bi se vlada opredelila do konca meseca, Renčelj pravi: “Družbo Lipica turizem je treba ukiniti, hotel Maestoso pa pripojiti Kobilarni Lipica in ga dati v dolgoročni najem nekomu, ki ga bo znal tržiti.” Sam sicer podpira namere igralniškega konzorcija, da bi prevzel v upravljanje hotel Maestoso in restavracijo.

SDH, ki je prejšnji teden sprejel sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe Lipica turizem z 2,2 milijona na 7500 evrov, je sicer včeraj zanikal navedbe direktorja Darka Ravnikarja, da o tem ni bil obveščen. “Sklep smo mu še istega dne poslali s povratnico in jo naslednji dan dobili nazaj,” je pojasnila Nataša Novak iz SDH.

Se je pa včeraj porajalo v javnosti veliko ugibanj o razlogih za zmanjšanja osnovnega kapitala. V SDH so nam odgovorili, da so to storili zaradi pokrivanja izgube. Na vprašanje, kako bodo pokrivali preostalo izgubo, saj je ta znašala več od osnovnega kapitala, pa so zapisali: “Preostalo izgubo se lahko pokrije z dokapitalizacijo družbe, ki zagotovi pozitiven celotni kapital in nato s pozitivnim poslovanjem (dobičkom) v prihodnjih letih.” SDH sicer ni lastnik, temveč le upravljalec Lipice turizma, vendar po zakonu o SDH v imenu države izvaja vse pristojnosti ustanovitelja. MUZ


Najbolj brano