Četrt milijona je za Kalič očitno preveč

Včeraj se je izteklo dvomesečno zbiranje ponudb za stavbo, naprave in zemljišča nekdanjega smučarskega kompleksa na Kaliču. Toda stečajni upravitelj ni dobil nobene ponudbe. Kupec, ki po zagotovilih postojnske občine obstaja, očitno čaka novo dražbo z nižjo ceno.

Kupec  čaka na nižjo ceno za Kalič.

 Foto: Lea Kalc Furlanič
Kupec čaka na nižjo ceno za Kalič.  Foto: Lea Kalc Furlanič

POSTOJNA > Napovedi, da bo Kalič že v začetku junija dobil novega lastnika, ki bo ustavil propadanje in nakazal lepšo prihodnost Kaliča, se niso uresničile. Janko Maček, stečajni upravitelj družbe Lepi kraji, ki je od lani v stečaju, je namreč včeraj za naš časnik povedal, da v dveh mesecih, kolikor je trajalo zbiranje ponudb, ni prejel niti ene. “Niti se pri meni ni oglasil noben resen interesent,” je dodal stečajni upravitelj.

Kupec je, a za nižjo ceno

Si je torej skrivnostni interesent, ki se je že pred mesecem dni oglasil na postojnski občini z resnimi nameni, da junija odda ponudbo za nakup Kaliča, premislil? “Ne, ta potencialni kupec je še vedno zainteresiran za nakup Kaliča, a ne po tej ceni,” je včeraj povedal Robert Pavšič v imenu Občine Postojna.

V tokratnem zbiranju ponudb je stečajni upravitelj od kupca pričakoval 256.000 evrov. Za to ceno bi dobil 24.000 kvadratnih metrov veliko stavbo nekdanje restavracije in dve pripadajoči poslopji ter štiri zemljišča.

Toda izkazalo se je - to so mnogi domnevali že ob začetku zbiranja ponudb - da ta cena ni pritegnila nobenega kupca. “Da, potencialni kupec, s katerim smo v stiku, čaka nižjo ceno. Po tej ceni Kaliča ni bil pripravljen kupiti,” je potrdil Pavšič.

Da bo nižjo ceno skoraj zagotovo lahko dočakal, je včeraj namignil tudi stečajni upravitelj, ko smo ga povprašali, kakšne poteze v zvezi s Kaličem načrtuje po dveh neuspešnih dražbah in enem neuspešnem zbiranju ponudb. “Najprej se moram seveda pogovoriti z upniki, ki jim bom predlagal ponovno prodajo z nižjo ceno,” je povedal Janko Maček. Največ besede bo imela pri tem največja upnica, Factor banka, a se bo slej ko prej verjetno morala sprijazniti z nižjim iztržkom. Stečajni upravitelj pričakuje, da Kalič še ne bodo prodali v naslednjem poskusu, temveč šele v tretjem. “Bom pa verjetno poskušal naslednje zbiranje ponudb za nakup izpeljati z enomesečnim rokom,” je dodal.

Občina ne bo lastnica

“Pričakujem, da bomo z upniki iskali kompromise in nižali izklicno ceno ter tako sklenili stečajni postopek,” je še napovedal stečajni upravitelj Kaliča. Podoben scenarij pričakuje tudi Občina Postojna: “Mi se s potencialnim kupcem pogovarjamo in skušamo biti kar se da kooperativni. Želi namreč, da mu pomagamo z iskanjem vsebinskih usmeritev,” je potrdil Pavšič. Posebna skupina, ki jo je imenoval postojnski župan Igor Marentič, tako že snuje prihodnje vsebine za Kalič, ki naj bi postal kraj celoletnih rekreacijskih in turističnih produktov.

Je pa Pavšič dejal, da občina ne namerava postati lastnica Kaliča.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano