Četrt milijona, manj parkiranja

V Sežani po Trgu 28. avgusta novo podobo dobiva še Trg neodvisnosti čez cesto. S prenovo bo postal lepo urejen trg pred cerkvijo, zaprt za promet in brez parkirnih mest. Parkiranje pa bo še naprej možno na dvorišču med Vinakrasom in Mahoričem, ki ga tudi urejajo.

Na dvorišču med Mohorčičem in Vinakrasom bodo uredili doslej neurejeno parkiranje, zato bodo nekoliko zmanjšali zelenico Foto: Marica Uršič Zupan
Na dvorišču med Mohorčičem in Vinakrasom bodo uredili doslej neurejeno parkiranje, zato bodo nekoliko zmanjšali zelenico Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > “Že zdaj je hrup nemogoč. Zakaj uničujejo zelenico? Ali nimamo dovolj parkirišč in še ta so zasedena le ob določenih urah?!” se pritožujejo nekateri prebivalci v neposredni bližini Trga neodvisnosti v Sežani, saj so bagerji zakopali ne le v star asfalt, temveč tudi v zelenici pri cerkvi in pri Vinakrasovi kleti.

Manj parkirnih mest

Kot so nam pojasnili na Občini Sežana, parkirnih mest pred cerkvijo ne bo več, do cerkve pa bodo uredili klančino za invalide, ki bodo lahko (tako kot ostali obiskovalci cerkve) parkirali na sejmišču. Na Vinakrasovem dvorišču pa je predvidena ureditev 17 parkirnih mest. Obljubljajo tudi ureditev in ohranitev zelenic.

Toda tamkajšnji prebivalci nam povedo drugačno zgodbo. Ena od njih je tudi Jolka Milič, ki je na naše uredništvo naslovila pismo. Pričakuje, da bo hrup, že zdaj neznosen, z novim parkiriščem postal še hujši, zgrožena je tudi zaradi uničevanja zelenic.

Zakaj so se odločili za ureditev, ki bo prometno obremenila trg pri Vinakrasu, smo povprašali arhitekta Mateja Mljača, ki je pripravil zasnovo obeh prenov.

Enkrat preveč, drugič premalo zelenic

“Glavni namen je bil razbremenitev trga pred cerkvijo. To bo edini trg v Sežani, kjer po novem ne bo parkirnih mest,” je pojasnil Mljač in dodal, da je tako v vseh večjih mestih.

Parkirnih mest bo tako manj, kot jih je bilo do sedaj, vendar Mljač zagotavlja, da jih bo v nesposredni bližini dovolj. Poleg preurejenega parkirišča na dvorišču med Vinakrasom in Mahorčičem še na Trgu 28. avgusta in pri sejmišču.

“Nikoli ni prav. Ko smo urejali Trg 28. avgusta, so nam očitali, da je preveč zelenice,“ je še povedal Mljač in poudaril, da s posegom ne uvajajo drastičnih sprememb: “Bolj gre za to, da bomo trg pospravili.”

Na prostoru med Mohorčičem in Vinakrasom bodo ohranili zelenico, bo pa nekoliko manjša, kot je bila prej. Postavili bodo tudi vodnjak, preurejanje zidu pa se je že začelo.

Na Trgu neodvisnosti (pri cerkvi) bodo postavili pitnik, luč bo osvetljevala trg in cerkev, presenečenje pa ostaja delček Kosovela, ki ga namerava Mljač vplesti v trg.

Ni pa več skrivnost, koliko bo prenova trga stala. Iz občine so nam sporočili, da je predvidena vrednost del 285.000 evrov, zaključena pa morajo biti do konca avgusta - do občinskega praznika in še pred lokalnimi volitvami.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano