Cerkničani najboljši v regiji

“Raven znanja ekip je iz leta v leto višja. Dejansko so fantje in dekleta pripravljeni hitro in strokovno pomagati v vsakem primeru in v vseh razmerah,” je ob koncu regijskega preverjanja ekip prve pomoči v Postojni v soboto ocenil vodja organizacijskega odbora Darko Škerjanc.

Med klasične  naloge na tovrstnih  tekmovanjih sodi tudi 
oživljanje ponesrečenca. Foto: Amanda Oven
Med klasične naloge na tovrstnih tekmovanjih sodi tudi oživljanje ponesrečenca. Foto: Amanda Oven

POSTOJNA > Po celodnevnem tekmovanju v dežju so ocenjevalci oddali svoje ocene, jih sešteli in dobili zmagovalca. S skoraj 200 točkami prednosti pred zasledovalci so premočno zmagali člani ekipe prve pomoči cerkniškega gasilskega društva. Drugo mesto je zasedla ekipa Rdečega križa občine Hrpelje-Kozina, tretje pa ekipa postojnske civilne zaščite.

Ekipe je na prvi točki čakalo reševanje posledic zemeljskega plazu. Zaradi močnega in obilnega deževja je s pobočja zdrsnil plaz, ki je zasul nekaj hiš in tudi nekaj ljudi.

Na drugi točki jih je čakalo razdejanje v poplavi in nekaj ponesrečencev, ki jih je voda odrezala od kopnega. Najprej so jih morali rešiti, nato pa oskrbeti njihove poškodbe. Na tretji točki jih je v gozdu čakalo podrto drevo, ki je pod seboj pokopalo tri gozdne delavce, četrti scenarij pa je predvideval, da je neznani brezvestni voznik med vožnjo zapeljal v skupino kolesarjev in zbežal.

Tekmovanja so se udeležile še ekipe bistriškega, sežanskega in postojnsko-pivškega Rdečega križa, barve sežanske občine je branila ekipa gasilcev iz Povirja, komenske pa ekipa komenskih gasilcev. Z njimi sta se pomerili tudi hrvaški ekipi iz Buj in Reke, ki pa nista tekmovali. So pa sodniki vseeno tudi njiju ocenili in če bi točke veljale, bi ekipa iz Buj za las zgrešila drugo mesto.

Vodja organizacijskega odbora tekmovanja Darko Škerjanc ocenjuje, da so ekipe prve pomoči vsako leto bolje pripravljene. “Vsi so prikazali kar visoko stopnjo znanja in usposobljenosti,” je povzel.

Sicer pa so na tekmovanju poudarili, da so se prav pripadniki reševalnih služb postojnske izpostave uprave za zaščito in reševanje oziroma notranjske regije civilne zaščite lani soočili z najhujšimi preizkušnjami. V začetku leta jih je doletel stoletni žled, sledile so manjše poplave, konec leta pa prave povodnji na Postojnskem, Pivškem, Bistriškem, v občinah Cerknica, Bloke in Loška dolina.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je zato 16 posameznikom in sedmim organizacijam podelil bronaste znake civilne zaščite, ki sta jim jih v soboto izročila poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Štefan Majcen in vodja operative uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič.

DANIJEL CEK


Najbolj brano