Cerkev, ki povezuje generacije

S cerkvice sv. Pantaleona, ki stoji med Hotično in Mršami, sta se včeraj po več desetletjih spet oglasila zvonova. Po vojni povsem porušena cerkev je po večletni obnovi tako dobila še dve nujni sestavini. V prihodnje pa bodo domačini v njej uredili še elektriko.

Ker so zvonova namestili v zvonik  že pred nedeljsko slovesnostjo,  so  k njima v košari dvignili oba župnika, ki sta ju 
mazilila in blagoslovila.
Ker so zvonova namestili v zvonik že pred nedeljsko slovesnostjo, so k njima v košari dvignili oba župnika, ki sta ju mazilila in blagoslovila.  

HOTIČNA, MRŠE > “Iskreno sem ponosen in zadovoljen, da smo združili moči ter pokazali, da skupaj lahko obnovimo še tako ubogo in skrhano zadevo, kot je bila ta naša cerkvica. Pa ne le obnovimo, povrnili smo ji dušo in s tem tudi dokazali, da je dobrota, s katero smo jo spravili k življenju, resnično v nas vseh,” je ob nedeljskem blagoslovu dveh novih zvonov v cerkvi sv. Pantaleona dejal Mišo Spasovič, eden glavnih pobudnikov obnove cerkve. Ta je bila po vojni povsem zapuščena in ko se je podrla streha, je od nje ostalo samo kamenje. A so jo domačini počasi obnovili in leta 2009 spet začeli uporabljati. V njej so dve do tri maše na leto, po dolgih letih je pred časom dočakala tudi poroko.

Da bi zares zaživela, pa sta ji manjkala še zvonova. “Pred dobrim letom smo začeli zbirati prispevke domačinov in vseh, ki imajo tu korenine. Odzvali so se naši rojaki od Nemčije in Amerike do Avstralije. Zbrali smo 6340 evrov, porabili pa 5.858,” je zbranim na nedeljski slovesnosti poročal Spasovič. 482 evrov, ki so jim ostali, bodo namenili za napeljavo elektrike od Hotične do cerkve. Tako bi lahko uredili električno zvonjenje, saj je cerkev od Hotične oddaljena kar 700 metrov in od Mrš dva kilometra, zato je ročno zvonjenje kar zamudno opravilo. Kable do cerkve so že napeljali.

Nova zvonova sta težka 56 in 96 kilogramov. Ulili so ju v zagrebški livarni Metalproduct, njuno uglasitev pa so prepustili msgr. Vladimirju Ladku Pirihu. Pirih ju je tudi blagoslovil, župnik Zdenko Štrukelj iz Košane je bil boter zvona z napisom Sveti Pantaleon, prosi za nas, Danica Mezgec iz Hotične pa botra zvona z napisom Mati Marija, svetuj nam na zemeljski poti. Seveda ob blagoslovu ni manjkal domači župnik Vid Premrl, ki ima na skrbi župnijo Slivje, kamor spadata Hotična in Mrše. V obeh vaseh skupaj danes živi manj kot sto ljudi, zato je tako izjemna skrb za dediščino nedvomno zgled tudi drugim. “To cerkev so zgradili naši predniki, zato je naša dolžnost, da jo očuvamo,” je prepričan Spasovič.

Pirih pa je ob blagoslovu dejal: “Nikogar od nas, ki smo tu zbrani, ne bo več ob cerkvi, ko bosta zvonova še zvonila.” Zato sta, skupaj s cerkvico, že od leta 1694 trdna vez številnih generacij.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano