Stari problemi, nove obljube

Vojaško vadišče, avtocesta do Jelšan, slaba prometna infrastruktura in težave lesne panoge so stalnice vladnih obiskov v Notranjsko-kraški oziroma po novem Primorsko-notranjski regiji. Tokrat so se jim pridružili še umeščanje plinovoda, sanacija po žledu in nujna medicinska pomoč. “Resen namen naše vlade je, da odprte probleme rešimo,” je zagotovil premier Miro Cerar.

Predsednik vlade Miro Cerar si je v družbi ministra za 
gospodarstvo Zdrava Počivavška ogledal tudi podjetje Oro 
met.  Foto: STA
Predsednik vlade Miro Cerar si je v družbi ministra za gospodarstvo Zdrava Počivavška ogledal tudi podjetje Oro met.  Foto: STA

POSTOJNA >Veste, da nisem naklonjen praznim obljubam. Že danes smo glede nekaterih problemov naredili nekaj pozitivnih korakov. Vseh ne moremo rešiti v enakem časovnem obdobju, recimo ko gre za cestne povezave s Hrvaško. Tudi glede Počka je vlada odločena, da naredi vse, da se situacijo umiri, vzpostavi zaupanje med prebivalci, ministrstvom za obrambo, vojaki. In da, če bo ugotovljeno, da je tako prav, zagotovi tudi finančne odškodnine,” je po današnjem obisku v Primorsko-notranjski regiji, že četrtem v desetih letih, odgovoril predsednik vlade Miro Cerar na vprašanje PN, ali bo vlada le naredila korak naprej od obljub,

Avtocesta še ni pokopana

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je zavrnil, da bi bil projekt avtoceste proti mednarodnemu mejnemu prehodu Jelšane - ki bi se glede na obljube ob prejšnjih vladnih obiskih morala že graditi - pokopan. “Predvideno je, da do konca leta vlada odloči o najprimernejši varianti in nato bo postopek priprave državnega prostorskega načrta tekel naprej. Ali se bo v celoti umeščala v prostor kot štiripasovnica ali v kakšnem delu tudi kot dvopasovna cesta, pa bomo morali še preučiti,” je povedal minister. Omenil je tudi možnost, da bi najprej zgradili dvopasovnico in šele kasneje štiripasovnico.

Plinovod morda le mimo jezer

Glede sporne trase plinovoda, ki je zdaj predvidena čez zavarovano območje pivških presihajočih jezer, pa je zagotovil, da bodo preučili alternativne možnosti poteka, tako da bi se v večjem delu izognili območju krajinskega parka.

Obnova električnega omrežja na železniški progi proti Kopru bo po napovedih končana do avgusta, eden od obeh tirov pa bo deloval že v tem mesecu. Del prevozov bo stekel, ko bo prvi tir usposobljen, v celoti pa bo potniški promet med Primorsko in Ljubljano stekel avgusta, je povedal minister.

Mizarjem takse namesto spodbud

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se je srečal s predstavniki lesnopredelovalne industrije, je izpostavil, da na ministrstvu pripravljajo sistemske pogoje za revitalizacijo gozdno-lesne verige, ki jo bodo podprli tudi z ustreznimi finančnimi sredstvi. Do poletja naj bi v ta namen zaživel tudi poseben direktorat za les. Lesarji pa so ministru nasuli kup vprašanj in težav, na katere pa večinoma ni imel konkretnih odgovorov.

Ilirskobistriški župan Emil Rojc je pozval vlado, naj obnovi projekt vodooskrbe Istre in Krasa z vodo, ki je obstal na mrtvi točki. “Najprej se boste morale občine skupaj dogovoriti o potrebnih ukrepih. Kot kaže, med obalnimi občinami za ta vodovod ni več interesa,” mu je odgovorila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Predstavniki vlade so na današnjem, sicer bolj protokolarnem kot vsebinskem, dnevu v občinah na obeh straneh Javornikov obiskali nekatera uspešna podjetja, kot so Pet pak, Oro, Postojnska jama, Delamaris, Sitor Stiskalnice in Fluidmatser, poligon Poček ter socialne, zdravstvene, izobraževalne in kulturne ustanove.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano